Afbeelding

Wedden in Nootdorp onder vuur

Actueel 1.312 keer gelezen

Nootdorp - Bij de Eerste Kamer is een wetsvoorstel aanhangig waardoor de inhouding van kansspelbelasting gaat wijzigen. Tot voor kort diende de ontvanger (winnaar) van een prijs van meer dan € 449 kansspelbelasting af te dragen. In de praktijk hield de organisator de kansspelbelasting in en droeg deze af.

Bedragen onder de € 449 waren vrijgesteld van kansspelbelasting. De wetgever gaat nu de belastingplicht verleggen van de prijswinnaar naar de organisator van het kansspel om de bestaande ongelijke behandeling tussen binnenlandse en buitenlandse kansspelen op te heffen met als belastinggrondslag het brutospelresultaat in plaats van de prijs. Dat betekent dat de organisator voor alle uitgekeerde prijzen, ook die onder het genoemde grensbedrag, straks belasting dient in te houden.

De organisator van een kortebaandraverij krijgt van de aanbieder van de wedden- schappen, Runnerz, een percentage van de inleggelden uitgekeerd. In de nieuwe situatie betekent dat door de in te houden kansspelbelasting de uitkering aan de organisator van de draverij evenredig zal dalen. De uitkeringen van Runnerz zijn voor een aantal organisatoren van kortebaandraverijen de kurk waarop ze drijven en worden daardoor in hun voortbestaan bedreigt.

Die situatie heeft gevolgen voor de hele sector. Immers hoe minder kortebaandraverijen er zijn, nu nog circa 30, des te minder er bij eigenaren en trainers bereidheid bestaat paarden voor de kortebaan op te leiden. Het gevaar is een negatieve spiraal, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot het einde van deze unieke Nederlandse tak van sport, die al vele eeuwen in de één of andere vorm bestaat. In Nootdorp wordt jaarlijks een kortebaandraverij gehouden.

Nog dramatischer wordt het nu het twijfelachtig is dat Runnerz na de invoering van de gewijzigde regelgeving, naar verwachting 1 juli 2020, nog langer weddenschappen zal organiseren en aanbieden. In Den Haag wordt inmiddels druk gelobbyd voor de kortebaansport een uitzondering op de regelgeving te maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant