Marieke van Bijnen (PPN) Ilona Jense (VVD), Hanneke van de Gevel (EA) en Frank van Kuppeveld (CDA).
Marieke van Bijnen (PPN) Ilona Jense (VVD), Hanneke van de Gevel (EA) en Frank van Kuppeveld (CDA).

Razendsnel nieuw college of weer een lange zit?

Actueel 2.188 keer gelezen

Huidig VVD-wethouder Piet Melzer van Pijnacker-Nootdorp is aangesteld als formateur om een nieuw gemeentebestuur te vormen. Hij zal de komende periode verkennende gesprekken voeren met alle fractievoorzitters. Het vorige college kwam vier jaar geleden als een van de laatste van Nederland tot stand. Dat gaat ditmaal niet gebeuren. Melzer hoopt op een zogenoemd 'raadsbreed akkoord'.

Melzer zelf, maar ook zijn collega Jaap van Staalduine (D66), is niet meer beschikbaar voor een nieuwe raadsperiode. CDA'er Bob van der Deijl voelt wél wat voor een nieuwe "regeerperiode", maar de vraag is of dat wordt geaccepteerd binnen zijn partij. Er zijn immers meer kapers op de kust. Melzer spreekt de komende weken met alle partijen, maar uiteraard staan de spotlights op zijn eigen partij, het CDA, Eerlijk Alternatief en Progressief Pijnacker-Nootdorp, de vier grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen.

"Ik ga voor transparantie", steekt hij van wal. De besprekingen voert Melzer overigens zonder draaiboek of blauwdruk. "Dit is gewoon ongeschreven staatsrecht. Je moet niet te veel regeltjes hebben, dat werkt niet", zegt hij. Hij heeft een heldere opdracht mee gekregen."Zijn de partijen bereid om wel of niet bij te dragen aan een raadsbreed akkoord. Dat is de open vraagstelling." Melzer heeft goede hoop op een snelle afwikkeling: "Als ik zo om mij heen mijn oor te luisteren leg, dan heb ik goede hoop op een geslaagde formatie." Op dinsdag 10 april presenteert hij de bevindingen en kan er naar verluidt worden begonnen aan het formeren van een college.

Fractievoorzitter Frank van Kuppeveld van het CDA is positief over de aanstelling van Piet Melzer als informateur: "Absoluut, absoluut: een hele geschikte vent", zegt hij spontaan. Of hijzelf beschikbaar is voor een wethouderspost daar laat Van Kuppenveld zich - in tegenstelling tot zijn partijgenoot Bob van der Deijl - niet over uit. "Het is nu belangrijk om een zo breed mogelijk akkoord met inhoud te bouwen, daarna kunnen wij kijken welke poppetjes er in het college plaatsnemen."

Fractievoorzitter Marieke van Bijnen is nog steeds verrast door de uitslag: "Wij hebben vier volle zetels gehaald en driehonderd stemmen meer dan de vorige keer. Vooral in Delfgauw zijn wij de grote winnaar", vertelt ze trots. Op de vraag of ze beschikbaar is voor een wethouderspost antwoordt ze als een echte politica: "We gaan eerst de inhoud van het akkoord bepalen. Het is nog te vroeg om over wethoudersposten te praten." Wat Marieke betreft komen zeker de punten cultuur, meer woningen voor jongeren en ouderen, klimaatneutraliteit en een klimaatconvenant in het akkoord.

Fractievoorzitter Ilona Jense van de VVD windt er geen doekjes om: "Ja, ik ben beschikbaar voor een wethouderspost. Dat is geen verrassing toch?", lacht ze. De optimistische liberaal benadrukt dat deze openbaring wel een heel proces is geweest. "Ik zit al acht jaar in de raad. Het komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen." Een college met vijf wethouders ziet ze niet zitten, maar vier is goed mogelijk. Volgens Jense is Piet Melzer vrijwel unaniem voorgedragen als formateur. "Wij hebben hem gevraagd", vertelt ze. Jense is zeer ambitieus en wil sowieso twee dingen voor elkaar gaan boksen in het college: "Internet in het buitengebied en een goede Randstadrailverbinding zónder overlast. Daar zijn wij nu al zolang mee bezig, dat moet er echt komen." Ook ziet ze de portefeuille veiligheid weer graag terug bij een VVD-wethouder.

Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief zit al twaalf jaar in de raad. Ze staat in de startblokken om wethouder te worden. "Op zorg, welzijn en ouderen/jongerenzorg. Dat is een megaportefeuille die nu versnipperd is. Dat moet worden ondergebracht bij een wethouder." Mocht Van de Gevel wethouder worden, dan haalt de gemeente een berg ervaring in huis. De politica werkt al 32 jaar in de zorg, waarvan de laatste zeventien jaar in het management.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant