Afbeelding

Nootdorpse journalist maakt film over statushouder

Actueel 1.596 keer gelezen

Nootdorp - Deze week publiceert de Nootdorpse journalist Michiel Steenwinkel zijn mini-docu over de 24-jarige Syriër Ayham Jabri. De film laat de ontmoetingen zien die buddy Michiel en statushouder Ayham het afgelopen jaar hadden in Delft.

Ayham is 24, komt uit Damascus, is gevlucht via de 'Balkanroute' en woont sinds 2015 in Nederland. Hij wil zijn toekomst hier opbouwen en doet daar erg z'n best voor. Hij gaat vier dagen in de week naar school voor taalstudie en doet daarnaast vrijwilligerswerk.

De film geeft een eerlijk beeld van het leven van een statushouder. We zien Ayham thuis bellend met zijn familie die achterbleef in Turkije. We zien hem aan het werk als vrijwilliger op een kinderdagverblijf. Maar we zien hem ook in zijn dagelijks leven als hij in de supermarkt op zoek is naar de aanbiedingen. Ook maakte Steenwinkel opamen van een bijeenkomst van Delftse Buur. Verder gaat Ayham op straat het gesprek aan met passanten. En tijdens carnaval lopen Ayham en Michiel burgemeester Marja Van Bijsterveldt tegen het lijf.

"We zijn in jullie land, jullie zijn in onze harten," zegt Ayham vaak als hij met mensen praat. Dat zei hij ook tegen de burgemeester die hem vervolgens drie zoenen gaf. Ayham: "Ik zeg graag dankjeweg tegen Nederland." Hij is dankbaar voor de kansen die hij hier krijgt, ook al valt het niet mee een leven op te bouwen. Het vinden van betaald werk blijft voor veel statushouders lastig.

Het project voor de film is geboren tijdens een interview in het radioprogramma 'MoggeMichiel' dat Steenwinkel jarenlang presenteerde op Radio West. "Toen ik eind 2015 een interview had met de buddy-organisatie DelftseBuur, kwam ik op het idee om zelf buddy te worden. Dat was in mijn ogen de enige manier om echt kennis te maken met de problematiek. We zaten destijds midden in de roerige tijd van massale noodopvang voor vluchtelingen en felle protesten daartegen."

Met hulp van Ria Pool van DelftseBuur heeft Steenwinkel uiteindelijk iemand gevonden die het leuk vond om onze ontmoetingen vast te leggen op beeld. "Veel statushouders vonden het een eng idee en wilden absoluut niet in beeld. Deze mensen komen bijna allemaal uit landen waar geen democratie en vrije pers is. Uiteindelijk is dat wel gelukt met Ayham."

De film is donderdagavond 21 december voor het eerst vertoond aan vrijwilligers van DelftseBuur tijdens een 'Dankjewel diner' aangeboden door het Apostolisch Genootschap. Binnenkort verschijnt ook de hele film online.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant