Foto: Martijn Mastenbroek
Foto: Martijn Mastenbroek

Koningshof stuurt open brief naar wethouders en burgemeester over opvang statushouders

Actueel 91 keer gelezen

Geacht college van B&W van Pijnacker-Nootdorp, 

Op 20 september jl. hebben alle inwoners van de wijk Koningshof een brief van u ontvangen over het geschikt maken van bestaande panden voor sociale verhuur aan regulier woningzoekenden en statushouders. Via de voorliggende brief wil de bewonersvereniging Koningshof hierop reageren.

Woningzoekenden en statushouders in 't Hofland
Door jarenlange leegstand hebben ook wij het gebouw 't Hofland zien aftakelen. Hoe eerder dit gebouw weer bewoners krijgt, hoe beter. 't Hofland lijkt een reële mogelijkheid voor statushouders. Door regulier woningzoekenden en statushouders gezamenlijk onder één dak te huisvesten, zal dit de integratie van statushouders in onze gemeenschap bevorderen. Een aandachtspunt is wel dat in het naastgelegen Oranjehof kwetsbare mensen wonen bij zorgverlener Philadelphia. 

Statushouders in het voormalige jeugdhonk (Het Baken 4)
Het voormalige jeugdhonk staat in een slecht verlichte omgeving en is relatief ver verwijderd van andere woningen. U bent van plan een gezin met veel kinderen in deze aparte voorziening te plaatsen. Dit lokt aandacht uit en maakt hen daardoor extra kwetsbaar. In de afgelopen dagen hebben wij zowel positieve als negatieve reacties op uw brief ontvangen. Zeer recent zijn 50 m verder bij het scholencomplex hakenkruizen op de muur getekend. Het is (helaas) naïef om te denken dat er niets zal gebeuren als statushouders in het jeugdhonk gaan wonen. Deze afgelegen en donkere plek vergroot de kans op ongeoorloofde acties door personen met slechte bedoelingen.

Ook voldoet het jeugdhonk momenteel niet aan de wettelijke voorschriften voor bewoning, omdat het daarvoor niet gebouwd is. Om het geschikt te maken voor bewoning zal het aan de binnenzijde waarschijnlijk helemaal verbouwd moeten worden, wat een forse financiële investering zal vergen. De speciale investering voor dit doel – een groot gezin daar huisvesten in plaats van in een gewoon huis - zal reacties van onvrede uitlokken. Op basis van het voorgaande willen wij u daarom ernstig ontraden het jeugdhonk in te zetten voor bewoning door statushouders. Statushouders komen uit een noodsituatie en verdienen een veiligere woning dan het jeugdhonk.

Integratie van statushouders in onze gemeenschap
In de gemeenteraadsvergadering van 22 september bleek dat het college het belangrijk vindt dat statushouders goed integreren in onze gemeenschap. Het is daarbij cruciaal dat de gemeente ervoor zorgt dat zij snel werk krijgen of een opleiding kunnen volgen. Ook als bewonersvereniging willen wij aan de integratie bijdragen door activiteiten te ontplooien. In geval van plaatsing van statushouders in 't Hofland denken wij o.a. aan een spelletjes- en kennismakingsmiddag in dit gebouw voor statushouders en buurtbewoners. Ons materiaalbeheer heeft een unieke verzameling aan spellen. Met bijvoorbeeld onze sjoelbak van 7 m en ons grote vier-op-een-rij spel kunnen statushouders dan kennis maken met enkele typische Nederlandse spellen. Tot slot willen wij onze verbazing uitspreken over de snelheid waarmee dit maatschappelijk gevoelige onderwerp door de gemeenteraad behandeld zal worden. Op 20 september zijn inwoners voor het eerst hierover geïnformeerd. Twee dagen later is het voor het eerst in de gemeenteraad besproken en negen dagen later (op 29 september a.s.) wordt de gemeenteraad geacht hierover een besluit te nemen!

Met vriendelijke groet namens de Bewonersvereniging Koningshof,

Erik de Goede
Secretaris

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant