Afbeelding

Nieuwe site in de lucht: hoe woon ik straks?

Actueel 168 keer gelezen

Gisteren, woensdag 29 juni, hebben Harry Keuter, directeur SWOP, en wethouder Bernard Minderhoud de aftrap gegeven voor de nieuw website www.hoewoonikstraks.nl

Deze website bestaat uit een aantal vragen, die een beeld geven of inwoners veilig en comfortabel kunnen blijven wonen in hun huidige huis. De Rijksoverheid stimuleert dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. De afgelopen jaren is de samenleving veranderd. We willen langer thuis wonen en zelfstandig blijven, ook als we ouder worden of een beperking hebben.

Omzien naar elkaar en mantelzorgondersteuning wordt steeds belangrijker. De website www.hoewoonikstraks.nl is dus ook een hulpmiddel bij het in kaart brengen van de mogelijkheden.

De site is duidelijk niet alleen voor 'oudere ouderen'. Ook jongeren en jongere ouderen kunnen er hun voordeel mee doen. De kinderen gaan de deur uit en je komt voor de vraag te staan: gaan we verhuizen of de bestaande woning moderniseren en prepareren voor de toekomst. Je kunt dan meteen wat bredere toegangsdeuren maken en de woning drempelvrij. En de badkamer veilig en comfortabel verbouwen. Ook kun je nadenken over domotica, technische voorzieningen om het wonen aantrekkelijker te maken.  

De site 'Hoe woon ik straks' benoemt de aandachtspunten en brengt je op ideeën om de woning zo in te richten en uit te rusten dat je niet alleen nu comfortabel, veilig en prettig woont, maar ook over vijftien jaar als die spieren en gewrichten echt allemaal niet meer zo soepel functioneren.

Wethouder Bernard Minderhoud maakte duidelijk dat de site voor alle leeftijden nuttig is: "Ik ben 41 en heb twee jonge kinderen. Toen wij gingen wonen waar we nu wonen, waren de kinderen er nog niet. Maar toen ik daarna zag wat een gedoe het was om met een kinderwagen het huis in te stappen, dacht ik: hadden ze of we die entree meteen maar een beetje ruimer gemaakt. Wat handig is voor een kinderwagen is ook handig als er ooit een rolstoel in en uit moet."

Harry Keuter van de SWOP, de Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker, vulde daarop aan dat het verzorgingshuis in Nederland zo ongeveer is afgeschaft en dat we dus allemaal zelfstandig zullen blijven wonen totdat dit echt niet meer gaat en we (zo zei hij het niet) bij wijze van spreken zo het verpleeghuis binnen rollen.  Met andere woorden: met veel slimmigheid ben je op een lange zelfstandige woontoekomst voorbereid!

Harry bedankte de gemeente voor de opdracht om de site te mogen ontwikkelen, waarbij het uitvoerende werk is gedaan door het bedrijf PresentatiePlaza van Simon Claessens uit Delfgauw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant