Foto: Saskia Dijkshoorn
Foto: Saskia Dijkshoorn

Angelo van der Hout handiger met de bal in zijn handen dan aan z'n voeten

Sport 270 keer gelezen

Pijnacker - De finaleplaats in het Ziggo Dome is een jongensdroom die uitkomt voor korfballer Angelo van der Hout. De 17-jarige speler van Fortuna A1 uit Delft begon ooit als voetballer, maar vindt korfbal veel leuker. "Ik was al snel helemaal enthousiast."

Angelo van der Hout weet het nog goed. Hij was zes jaar en ging voetballen, simpelweg omdat zijn vriendjes dat ook deden. Al snel kwam Van der Hout, woonachtig in Pijnacker, tot de conclusie dat hij niet over de juiste talenten beschikte om de nieuwe Cristiano Ronaldo of Lionel Messi te worden. Geen schande, want voor de student sport, bewegen en lifestyle opende het een nieuwe wereld: die van korfbal. Of zoals hij het omschrijft: ,,Ik kwam er al snel achter dat ik beter was met de bal in mijn handen dan aan mijn voeten."

Avanti
Dus meldde Van der Hout zich bij Avanti in zijn woonplaats Pijnacker, waar hij een groot deel van de jeugdopleiding doorliep. Hij merkte – gemotiveerd door zijn ouders – al vlot dat hij makkelijk een bal kon gooien. ,,Ik was al snel helemaal enthousiast," herinnert Van der Hout zich zijn eerste schreden op het korfbalveld. Niet zo gek ook, omdat zijn vader en moeder allebei in Den Haag korfbalden en hem het korfbalvirus met de paplepel ingoten. ,,Ik vind korfbal leuker en interessanter dan voetbal. Mijn specifieke kwaliteiten liggen in de rol van spits. Aanvallend ben ik gevaarlijk en kan ook goed één-tegen-één-verdedigen."
Image and video hosting by TinyPic

Wegcijferen
Bij Avanti leerde Van der Hout alle basiselementen die een goede korfballer nodig heeft. ,,Doelpunten maken en in het voorveld spelen," noemt hij als voorbeelden. Zijn korfbalinzicht is hem aangeboren. ,,Je moet jezelf op de juiste momenten ook kunnen wegcijferen voor anderen," is zijn stellige overtuiging. Door de minuten die Van der Hout in het districtsteam maakte, belandde hij bij Fortuna uit Delft op de radar. ,,Zij hoorden dat ik aardig kon korfballen. Mensen in mijn omgeving zeiden dat ik de stap naar een hoofdklasser moest maken om me verder te ontwikkelen. Fortuna is dichtbij. Ik was vereerd dat ze mij vroegen."

Allround
De stap van Pijnacker naar Delft was drie jaar geleden in kilometers niet heel groot, qua niveau des te meer. Teamgenoten en tegenstanders zaten er veel meer bovenop dan hij bij Avanti gewend was. ,,Ik kon niet altijd meer in de spits spelen, moest ook rebounden en meer allround worden," legt Van der Hout uit. ,,Daar heb je veel meer aan. Ik leer nog steeds bij Fortuna. Van mijn coaches Ed van der Steen en Niels van der Stuijt hoor ik dat het de goede kant opgaat. Ik ben heel blij met de stappen die ik heb gemaakt."

Ziggo Dome
Een jaar geleden zat Van der Hout als B-junior op de bank bij Fortuna A1 toen de ploeg zich plaatste voor de juniorenfinale in sportpaleis Ahoy. De eindstrijd is na decennia in Rotterdam verhuisd naar het Ziggo Dome in Amsterdam. Fortuna A1 plaatste zich opnieuw, dit keer ten koste van DOS'46 en nu met Van der Hout in de basis. Groen Geel uit Wormer is zaterdag om 15.00 uur de tegenstander. ,,Een jongensdroom," zo omschrijft hij het aanstaande avontuur in de hoofdstedelijke poptempel. ,,Het is bizar dat ik er zelf sta. Met mijn ouders zat ik op de tribune in Ahoy en nu het voor het eerst in het Ziggo Dome is, maak ik deel uit van het team wat de finale speelt. Dat is echt fantastisch."

Vrijdagavond dus op tijd naar bed, verder doet Van der Hout geen rare dingen. ,,We leven er met de ploeg de hele week naartoe. Voor elke wedstrijd heb ik spanning. Dat zal nu wel een tandje meer zijn." (Stan Bos)

Image and video hosting by TinyPic

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant