Daniël van der Stoep voor het Witte Huis waar hij twintig jaar geleden – tijdens een raadsvergadering – gefascineerd raakte door de politiek.
Daniël van der Stoep voor het Witte Huis waar hij twintig jaar geleden – tijdens een raadsvergadering – gefascineerd raakte door de politiek.

Daniël doet mee aan verkiezingen

Actueel 115 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Voormalig PVV’er Daniël van der Stoep doet met zijn nieuwe partij Artikel 50 mee aan de gemeenteraadsraadsverkiezingen in zijn geboortedorp Pijnacker. De Europarlementariër woont nu nog in Den Haag, maar verhuist onmiddellijk naar zijn geboortedorp Pijnacker zodra hij één of meer zetels haalt met zijn partij.

Behalve in Pijnacker-Nootdorp doet Artikel 50 in ongeveer tien andere gemeenten mee. Deze week maakt de zoon van oud-wethouder Ton van der Stoep (CDA) bekend welke gemeenten dat zijn, zo vertelt hij in Het Witte Huis. Daar raakte hij op zijn dertiende gefascineerd door politiek, toen hij een keer met zijn vader mee ging naar een raadsvergadering.

De naam van de partij van Daniël van der Stoep verwijst naar Artikel 50 in het zogenoemde Verdrag van Lissabon. Dit artikel stelt: "Een lidstaat kan overeenkomstig zijn grondwettelijke bepalingen besluiten zich uit de Unie terug te trekken."

Nederland moet zich beroepen op dat artikel en zo snel mogelijk uit de Europese Unie stappen, vindt Van der Stoep die zegt dat handel en economische samenwerking heel goed mogelijk zijn zonder wat hij noemt een “geldverslindende en democratisch niet gelegitimeerde Europese Unie”. Op de site van Artikel 50 hekelt Van der Stoep de ‘Brusselse bemoeizucht’ en noemt hij Nederland ‘de pinautomaat van Europa’, omdat Nederland achteloos geld overmaakt ten behoeve van noodlijdende Europese landen.

Daniël van der Stoep (33) vindt dat overheidsbestuur altijd zo transparant en duidelijk mogelijk moet zijn. Als het maar even kan, moet de bevolking zich kunnen uitspreken via referenda, ook lokaal, bijvoorbeeld over de keuze voor een burgemeester.
Op lokaal vlak wil Artikel 50 een zogeheten lobbyregister, waarin wethouders laten aantekenen met welke ontwikkelaars ze hebben gesproken over projecten. Ook wil hij een subsidieregister waarin precies staat aan welke instelling of organisatie de overheid geld geeft; hoe veel en waarom. Hij wil dat ook de lokale overheid zo weinig mogelijk subsidies verstrekt. Ook in de ‘duurzaamheidsagenda’ moet de gemeente geen geld steken. Duurzaamheid moet zichzelf bedruipen en is vaak vooral symboliek, vindt Van der Stoep.
De zwakken in samenleving moeten door de overheid worden geholpen voor zo ver ze, buiten hun eigen schuld, zelf niet in hun onderhoud kunnen voorzien. De ouderen die de naoorlogse maatschappij hebben opgebouwd, moeten op een normale manier overheidsdiensten kunnen verkrijgen, zonder dat alles digitaal en op afstand wordt geregeld.

De gemeente moet één loket hebben en dat dient ook in de avonduren en liefst ook in het weekend open te zijn. Als een burger of organisatie een beroep doet op de gemeente voor een vergunning of een andere dienst, dan zou de gemeente zo snel mogelijk een ‘casemanager’ moeten aanstellen die steeds direct aanspreekbaar is op de voortgang.

Artikel 50 is voor een strikte scheiding van kerk en staat. Daniël van der Stoep noemt zijn partij klassiek-liberaal. De overheid moet zich alleen bezig houden met kerntaken en niet meer geld uitgeven dan strikt noodzakelijk is. Daardoor wordt de belastingheffing tot het hoognodige beperkt.
Het verenigingsleven moet zichzelf maar bedruipen en ook in het jeugdwerk wil Van der Stoep geen sloot geld steken. “De jeugd kan zichzelf prima vermaken.”

Uit de PVV
Daniël van der Stoep studeerde Europees en internationaal recht in Leiden. In 2009 trad hij voor de PVV toe tot het Europees parlement. Na betrokkenheid bij een aanrijding, met ‘gelukkig alleen materiële schade’ waarbij Van der Stoep een slokje te veel op had, stapte hij uit het Europees parlement. “Dat vond ik terecht omdat ik een ernstige fout had gemaakt. Daarna ben ik weer teruggekeerd omdat er een positie vrij kwam. Deze keer niet meer voor de PVV, omdat mijn standpunt over Europa verder ging dan dat van de PVV.”
Van der Stoep zegt dat lid zijn van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp goed te combineren is met het Europees parlement. Hij vindt niet dat er te veel partijen meedoen aan de verkiezingen in Pijnacker-Nootdorp. “Laat de mensen hun eigen keuze maar maken op basis van de programma’s. We zijn geen one-issue-relpartij en willen constructief meedoen, maar wel op basis van een heel uitgesproken programma. Geen vage politiek dus.”

De teller staat op twaalf
Het ziet er naar uit dat er minimaal twaalf partijen meedoen aan de raadsverkiezingen. Het gaat om de volgende partijen: VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, CU/SGP, Eerlijk Alternatief, Leefbaar Pijnacker-Nootdorp, Gemeentebelangen, Trots, Partij voor de Dieren en daar is nu dus Artikel 50 bij gekomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant