Afbeelding

'Geen dorpsgenoten in Syrië'

Actueel 29 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Onze regio werd de afgelopen weken opgeschrikt door het bericht dat jongeren uit onder andere Delft en Zoetermeer zijn afgereisd naar Syrië om daar te vechten tegen het regime van de zittende president Bashar Assad.

De burgeroorlog in Syrië is uitgelopen op een 'bloedbad' en moet middels vredesbesprekingen worden beëindigd, maar inmiddels zijn tienduizenden strijders en burgers al om het leven gekomen. Wij hebben vragen gesteld aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp of er ook jeugdige inwoners uit ons dorp zijn vertrokken om daar deel te nemen aan de oorlog.

Zijn er inwoners van Pijnacker-Nootdorp recentelijk vertrokken naar Syrië? Is er een aantal te noemen?
“Landelijk gaat het om ca. 100 mensen/jongeren. De politie laat weten dat er in onze gemeente voor zover bekend geen jihadisten zijn afgereisd naar Syrië.”

Hoeveel zogenoemde spookburgers (vertrokken zonder nader adres) kent onze gemeente eigenlijk?
“Het komt inderdaad zo af en toe voor dat er mensen vertrekken met ‘adres onbekend’. Dat kan allerlei redenen hebben en heeft zeker niet alleen met ‘Syrië’ te maken. Ga uit van een handvol gevallen op jaarbasis.”

Indien er jongeren zijn afgereisd naar Syrië, wat vindt de gemeente daarvan? Wat is het advies?
“We vinden dat in het algemeen – net als andere gemeenten – zorgelijk. Ook landelijk (o.a. via de eerder genoemde NCTV en AIVD) heeft radicalisering van jongeren veel aandacht. Overheden maken zich ook letterlijk zorgen om deze jongeren, vanuit menselijk perspectief.”

Heeft een dergelijke aftocht naar Syrië nog gevolgen voor het latere burgerschap van Pijnacker-Nootdorp? 
“Of en welke consequenties voor het burgerschap van een persoon er verbonden kunnen worden aan een ‘dergelijke aftocht’ naar Syrië, wordt op dit moment onderzocht door minister Opstelten.”

Heeft de gemeente mogelijke jihadisten goed in beeld? Is er een aantal te noemen?
“De politie geeft aan dat er in onze gemeente voor zover nu bekend geen jihadisten zijn.”

Volgt de gemeente de ontwikkelingen in Delft en Zoetermeer en wordt er op ingespeeld? En zo ja, hoe?
“Ja, we volgen de ontwikkelingen, lokaal en in de regio. We hebben ook contact met de instanties die daar landelijk zicht op hebben om waar nodig in te spelen op zaken die zich hier lokaal voordoen.”

Is er gezien het regionale aspect nog een extra rol voor het lokale jeugd- en jongerenwerk?
“We houden vinger aan de pols, zoals ook uit het voorgaande antwoord blijkt. Er is goed contact met politie en jeugd- en jongerenwerk en er wordt gerapporteerd in het driemensschap waar nodig.”

redactie@telstar-uitgeverij.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant