Afbeelding

Opnieuw aanhouding in zaak Spoorwijk

Regio 26 keer gelezen

Den Haag/Nootdorp - De politie hield in het onderzoek naar woninginbraken en witwassen gepleegd door leden van een criminele jeugdgroep in Spoorwijk maandag 18 februari opnieuw een verdachte aan.

De politie was al sinds 2 oktober op zoek naar deze 23-jarige Hagenaar, die zich al die tijd verscholen hield. Uit onderzoek van het rechercheteam kwamen sterke aanwijzingen dat de man zich mogelijk regelmatig ophield in twee verschillende woningen in Nootdorp. Bij een controle van de woningen in de vroege ochtend van maandag 18 februari trof een speciaal team van de politie de verdachte niet aan. De druk die de politie met deze controle opvoerde werd zo groot, dat de verdachte zich nog dezelfde ochtend meldde aan het bureau.

De Hagenaar wordt verdacht van woninginbraken en witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Bij een doorzoeking van de woning van de verdachte op 2 oktober 2012 trof de politie onder meer goederen aan die van diefstal afkomstig zijn. De politie is nu nog steeds op zoek naar één verdachte die vermoedelijk is ondergedoken. Sinds 2 oktober 2012 zijn in dit onderzoek in totaal 20 verdachten aangehouden.

Aanpak Spoorwijk
Bestuur, Openbaar Ministerie en politie startte eind 2011 met een hernieuwde aanpak in Spoorwijk met als doel: bijdragen aan een ‘veilig Spoorwijk om in te wonen én in te werken’. Dit gebeurt met een gebiedsgerichte aanpak die zich onder meer kenmerkt door grootschalige acties in gebieden en op locaties waar criminaliteit en onveiligheid zich concentreert. Zo hielden agenten tijdens een actie gericht op het tegengaan van drugshandel en overlast in juli vijf verdachten aan.

Ook werden meerdere handhavingsacties uitgevoerd. In samenwerking met de HTM werden openbaar vervoersacties gehouden om overlast tegen te gaan en vonden samen met bureau Verkeer van politie Haaglanden verkeerscontroles plaats.

Aanpak Criminele (Jeugd)groepen
Behalve de strafrechtelijke aanpak zet de politie zich samen met andere instanties – waaronder de gemeente Den Haag en de Reclassering – ook in om te voorkomen dat jongeren uit de buurt zich bij de criminele (jeugd)groep aansluiten. Zij richten zich onder meer op jongere gezinsleden van groepsleden. Ook criminele jongeren kunnen behalve op een harde strafrechtelijke aanpak rekenen op zorg. Op die manier moet worden voorkomen dat zij in herhaling vallen.

Buurtbewoners
Door zichtbaar in de wijk aanwezig te zijn en alert op te treden bij overlastmeldingen probeert de politie niet alleen het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten, maar ook de aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid. Informatie uit de wijk en recherche onderzoek leidde tot een controle in twee bedrijven op de Goeverneurlaan op 30 november 2012. Bij die actie, die gericht was tegen heling van gestolen goederen en illegaal gokken werden meerdere verdachten aangehouden.

Misdaad loont niet
De persoonsgebonden aanpak maakt het voor criminelen duidelijk dat misdaad niet loont. Politie slaat met partners de handen ineen om te kijken welke maatregelen voor welke personen effectief zijn. In het geval van de "hotshots" uit het verzorgingsgebied van Bureau Laak kan dit het ontnemen van hun statussymbolen zijn. Maar ook het ontnemen van uitkeringen of personen samen met partners uit hun woning krijgen, behoren tot de mogelijkheden. Welke maatregel ook genomen wordt, misdaad mag niet lonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant