Afbeelding

Lokale CDA wil startersleningen

Actueel 70 keer gelezen

LIVE VANAF 20.00 UUR Pijnacker-Nootdorp - Het CDA Pijnacker-Nootdorp vindt dat het tijd is voor een spraakmakende verschuiving op de woningmarkt voor starters. CDA vraagt vanavond in de commissie Ruimte om één miljoen euro vrij te maken voor leningen aan jongeren tot 32 jaar die voor de eerste keer een huis willen kopen.

CDA wil jongeren een betere kans bieden om een eigen woning te kopen en ervoor te zorgen dat ze in deze gemeente kunnen blijven. Het gaat om een extra lening bovenop de lening bij de hypotheekverstrekker van maximaal 30.000 euro.

In een motie, ondersteund door 22 raadsleden en aangenomen door het college is gevraagd onderzoek te doen naar de financiële haalbaarheid van dergelijke leningen. College van B&W liet weten te weinig mogelijkheden te zien en geen onderzoek te gaan verrichten. CDA is het hier volstrekt mee oneens en wijst op de 216 gemeenten, waaronder Delft, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer, die het systeem inmiddels met succes hebben toegepast.

Fractievoorzitter van het CDA, Bob van der Deijl ziet het debat van vanavond tegemoet: "Soms lukt het jongeren niet om voldoende hypotheek te krijgen voor de aanschaf van een koopwoning. Een starterslening zorgt er dan voor dat toch tot aanschaf van de woning kan worden overgegaan zonder dat de lasten voor de koper verhoogd worden. De koper gaat pas rente en aflossing over die aanvullende lening betalen nadat er meer ruimte is gekomen in zijn/haar financiële situatie."

"Het CDA hoopt met dit initiatief het mogelijk te maken dat meer jongeren in Pijnacker-Nootdorp blijven wonen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat Pijnacker-Nootdorp eigenlijk ruim 500 woningen te weinig heeft om in de acute behoefte van jongeren te kunnen voorzien. Al jaren wordt gesproken over bouwen voor jongeren en het CDA heeft vertrouwen dat deze leningen daar een impuls voor kunnen zijn. Uit eigen onderzoek van het CDA blijkt dat marktpartijen ook willen participeren waardoor de kosten voor de gemeente zeer beperkt zijn.”

Het hele voorstel kan op de website van het CDA: www.cdapijnackernootdorp.nl worden ingezien. En vanavond is de commissie Ruimte natuurlijk vanaf 20.00 uur via Telstar Online weer live te volgen. Doet-ie het niet, dan hier veel kijkplezier.

-->

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant