De oven in Harlingen.
De oven in Harlingen.

Friezen brengen afval naar Nootdorp

Actueel 62 keer gelezen

Nootdorp - Friezen uit Harlingen en omstreken brengen aanstaande woensdag hun afval naar het Ryck-project in Nootdorp. Een ludieke actie met een serieuze boodschap, zo zegt Auke Wassenaar, één van de actievoerders van afvalovennee.nl.

“Friezen mogen hun eigen plastic niet gescheiden inleveren”, zegt Auke. “Wij hebben een verbrandingsoven gekregen in Harlingen en daar wordt zoveel mogelijk verbrand om winst te maken. Ook ons plastic, want dat levert geld op. Plastic heeft daarnaast dezelfde calorische waarde als steenkool.”

Ook maakt afvalovennee.nl zich grote zorgen om het milieu. Auke zegt bewijzen te hebben dat de ovens helemaal niet zo schoon zijn als er wordt gezegd. “Er zijn veel storingen, met als gevolg stankoverlast en ongecontroleerde uitstoot.”

Auke zag onlangs het initiatief van Ryck in een uitzending van het Jeugdjournaal en was direct enthousiast. “Hoeveel kilo we gaan brengen is nog niet bekend. Maar we hebben ons laten vertellen dat we desnoods met een vrachtwagen mogen komen.”

Pijnacker-Nootdorp draait als enige gemeente een unieke afval-primeur in Nederland. "Ryck" heeft in onze gemeente zes filialen waar inwoners hun gescheiden afval kunnen inleveren. De inwoners die hun gescheiden afval inleveren krijgen het gewicht van hun afval in geld bijgeschreven via hun Ryckaart op hun digitale spaarrekening. Bij Ryck is al meer dan 700.000 kilo ingeleverd, goed voor bijna 65.000 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant