Afbeelding

Politie opent jacht op illegaal vuurwerk

Actueel 158 keer gelezen

Regio - Politie Haaglanden geeft de laatste weken van dit jaar extra prioriteit aan zowel het afsteken, het bezit als het verhandelen van illegaal vuurwerk. Jaarlijks raken in de Haagse regio tientallen mensen gewond door (verboden) vuurwerk, worden vernielingen aangericht en ondervinden mensen én dieren overlast. De politie is dit jaar extra alert op postpakketjes uit Polen, die vuurwerk bevatten. Bij de bestrijding van illegaal vuurwerk werkt de politie nauw samen met onder meer het Openbaar Ministerie (OM).

De afgelopen weken waren er in de Haagse regio meerdere vuurwerkincidenten. Zo werden bij een wijkcentrum in Ypenburg vernielingen aangericht met zwaar vuurwerk. In Zoetermeer raakte een auto zwaar beschadigd door een vuurwerkbom. De politie onderzoekt deze en andere incidenten.

Gevangenisstraf
De daders kunnen wat betreft de politie en het OM rekenen op zware straffen. Het OM maakte onlangs bekend dat zij hogere strafeisen zal stellen voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk of zelf vuurwerkbommen maakt. Overtreders komen er niet meer vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad krijgen.

Jongeren van 12 tot 18 jaar die worden betrapt op het afsteken van illegaal vuurwerk óf het te vroeg afsteken van vuurwerk komen er meestal vanaf met een Halt-afdoening. Zij kunnen daarbij rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het OM. Zowel de ouders als de jongere moeten instemmen met een Halt verwijzing. Indien er geen instemming is dan krijgt de jongere een proces verbaal. Halt legt de nadruk op de keuzes die jongeren maken en hoe zij hiertoe komen.

Regionaal Milieu Team
Het Regionaal Milieu Team (RMT) van Politie Haaglanden speurt deze weken naar bezitters van en handelaars in illegaal vuurwerk. Het team nam de afgelopen weken op meerdere plekken in de regio zo’n 600 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Opvallend dit jaar zijn vuurwerkzendingen naar de regio vanuit Polen. Dankzij onderzoek door het RMT Haaglanden kon in het hele land zo’n 3100 kilo illegaal Pools vuurwerk worden onderschept, dat via een transportbedrijf in postpakketjes naar Nederland was gebracht. Vanzelfsprekend levert het transport van illegaal vuurwerk zonder veiligheidsmaatregelen grote risico’s op. Onder meer voor de bestuurders van de transportbusjes, die niet van hun gevaarlijke lading op de hoogte zijn.

In de regio Haaglanden nam het RMT bij twaalf adressen zo’n 70 kilo Pools vuurwerk in beslag. Bij de politiebureaus Zuiderpark, Rijswijk, Segbroek, Zoetermeer, de Heemstraat en Leidschendam werden adressen bezocht en meerdere personen zijn aangehouden. Begin oktober werd bij een 14-jarige jongen in Ypenburg-Leidschenveen een grote hoeveelheid vuurwerk aangetroffen. Hier namen de agenten 130 kilo vuurwerk in beslag.

Zorgwekkend
De politie vindt het zorgwekkend dat in veel gevallen het vuurwerk is aangetroffen bij thuiswonende al dan niet minderjarige jongeren. De ouders blijken zich niet bewust van de enorme kracht van het vuurwerk en het gevaar waaraan zij zichzelf en hun kinderen blootstellen. Het opslaan van vuurwerk in een omgeving die niet voldoet aan de inrichting cq veiligheidseisen, bijvoorbeeld een woning of een garage, levert een enorm brand- en ontploffingsgevaar op.

Meldmogelijkheden
Iedereen die meer weet over vuurwerkbommenmakers, (illegaal) vuurwerkbezit, of het verhandelen of afsteken daarvan, kan dit melden bij de politie. Spreek uw wijkagent aan of bel 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000. U kunt ook zelfgemaakte foto’s en filmpjes uploaden die de politie kunnen helpen bij de opsporing. Kijk daarvoor op www.nationale-recherche.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant