Bert Heemskerk in prima vorm. Foto: Mieke van Veen

Handbalheren verslaan favoriet

Sport 140 keer gelezen

Vlaardingen - De herenselectie van Oliveo Handbal heeft de smaak te pakken in de landelijke zaalcompetitie. Zondag 6 november speelde het team een uitwedstrijd in Vlaardingen tegen het nog ongeslagen HWC dat kampioenskandidaat is. Een ploeg waar Oliveo onlangs nog een oorwassing van kreeg tijdens de veldcompetitie.

Oliveo startte zondag met een andere samenstelling dan de weken ervoor. Aanvoerder Roel de Jong moest aan de kant blijven vanwege een blessure, terwijl Steven van der Werff de plaats had ingenomen van Jan Robroeks. Verder speelde de ploeg wederom vanuit een 5:1-verdediging, waarbij het accent wat meer verdedigend lag om de aanvallende kracht van de thuisploeg wat meer weerstand te bieden.

Daar waar Oliveo in de verdediging nog wel eens wat steekjes laat vallen, speelde het team gedurende de eerste helft een uitstekende partij. Onder leiding van keeper Bert Heemskerk en met hier en daar een gelukje, was het team uit Pijnacker op alle fronten de baas over HWC. Zowel de sterke opbouwrij als de lastig te bespelen hoekspelers werden aan banden gelegd. Aanvallend werd de opdracht om het veld voldoende breed te houden en niet te snel de één tegen één op te zoeken goed uitgevoerd. Het profiteerde goed van de afwachtende houding van de stugge 6:0-defensie, waardoor de opbouwers vrij eenvoudig van afstand konden schieten.

Nadat Oliveo met 2-0 achter was gekomen, opende Rutger Sliggers de score en via 2-2 sloeg Oliveo dankzij Dennis van Bemmelen een eerste gaatje van 2-4. De bezoekers speelden vol zelfvertrouwen en gingen volop de strijd aan met de thuisploeg. Met als resultaat dat na twinitig minuten een 4-9 voorsprong op het bord stond. Nadat HWC teruggekomen was tot 7-10 zorgde Jan Robroeks met twee gave treffers uit vrije worpen voor een 7-12 voorsprong. Bij rust ging het team van trainer/coach André de Waal met een voorsprong van vijf treffers de kleedkamers in. Het was 8-13.

Ook de tweede helft was Oliveo het betere team. Het kon de voorsprong zelfs verder uitbouwen. Zelden speelde Oliveo zo gedisciplineerd en het zag ernaaruit dat de koploper op een fikse nederlaag getrakteerd zou worden. Nadat Johan Streng de doelpuntenmachine weer op gang had gebracht, zorgden Steven van der Werff en Silco Binkhorst ervoor dat de score verder opliep tot een maximale voorsprong van zeven treffers (10-17). Tot aan de twintigste minuut was er dan ook geen vuiltje aan de lucht. Zelfs nadat topschutter Van Bemmelen mandekking kreeg, bleef Oliveo stug door handballen.

Omdat het team bij 15-20 verdedigend weinig weggaf, bleef er een veilige marge. Met vier tijdstraffen in de laatste dertien minuten kwam de ploeg langzaam onder druk te staan. In ondertal en met de mandekking op Dennis ging de snelheid uit de ploeg. Weliswaar werd op rechts de vrije ruimte wel gevonden, maar enkele kansen werden gemist. HWC rook nu zijn kans, voerde de eigen snelheid op en bracht vier minuten voor tijd de spanning terug in de wedstrijd bij 21-23. Toch bleef Oliveo aan de goede kant van de score, omdat het toch zijn doelpuntjes meepikte. In de laatste minuut, bij een ondertalsituatie, moesten de bezoekers de 24-25 voorsprong verdedigen; zij deden dit uitstekend. Weer werd de vrije man gevonden op de rechterkant en met een uitstekende treffer besliste Rutger Sliggers de wedstrijd.

Met deze onverwachte 24-26 overwinning nestelt de ploeg zich in de top van de regionale klasse, maar in deze vreemde competitie kunnen alle ploegen van elkaar winnen en zal Oliveo elke wedstrijd moeten strijden voor een goed resultaat. Meer via oliveohandbal.nl. Zaterdag 12 november speelt de herenselectie thuis tegen Westlandia dat ook in de top meedraait. Het belooft wederom een spannende wedstrijd te worden. De wedstrijd begint om 20.30 uur in de ballonhal aan de Monnikenweg. Welp van de Week is Rens van Halderen. Meer over de handbalheren in de Telstar van woensdag.