Milieuwethouder Frank Speel stapt op

Regio 34 keer gelezen

Zoetermeer - In de nacht van 25 op 26 januari heeft CDA-wethouder Frank Speel zijn ontslag ingediend. Een motie van afkeuring uit de gemeenteraad was daardoor volstrekt overbodig. Speel heeft dit besluit genomen op grond van zijn verantwoordelijkheid als wethouder milieuhandhaving. “Ik wil een eerlijk, open en integer bestuurder blijven.”

In een verklaring tijdens het raadsdebat over het door het chemisch bedrijf Sterigenics aan de Storkstraat veroorzaakte milieuschandaal, dat Zoetermeer al maanden in de greep houdt, benadrukte Speel zijn eigen politieke verantwoordelijkheid voor een falend toezicht van de gemeente.

“Vertrek onvermijdelijk”

Speel zei te betreuren deze beslissing te moeten nemen, maar gelet op de recente ontwikkelingen en boven tafel gekomen documenten noemde hij zijn besluit onvermijdelijk. “Ik vind dat er inschattingsfouten zijn gemaakt. En ook vind ik het vanzelfsprekend dat eveneens mijn eigen rol in de afgelopen jaren wordt onderzocht. Het hoort bij het ambt van een wethouder dat hij zich kwetsbaar moet durven opstellen”, aldus Speel in zijn verklaring in de bomvolle raadzaal op het Stadhuis van Zoetermeer.

Hij zei het lastig te vinden om aan de inwoners van Zoetermeer uit te leggen dat hij is opgestapt voor een affaire waar hij eigenlijk geen weet van had. Daarbij doelde hij op het in oktober 2009 bekend worden van de uitstoot van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide door Sterigenics en de aanbevelingen in het onderzoeksrapport van Cap Gemini uit 2004 die niet ter kennis van de gemeenteraad zijn gebracht.

“Vertrouwen herstellen”

In zijn verklaring sprak Speel de hoop uit dat met zijn opstappen het vertrouwen van de inwoners in het gemeentebestuur weer een beetje kan worden hersteld. “Dat is het allerbelangrijkste.” Hij bood nogmaals zijn oprechte excuses aan de inwoners van Zoetermeer aan voor de gemaakte fouten in het kader van de milieuhandhaving. “Ik heb volledig begrip voor de onzekerheid en bezorgdheid van de omwonenden, ook al blijkt het gezondheidsrisico van de gifuitstoot gering te zijn.”

Na het indienen van zijn met veel respect ontvangen ontslag kreeg Speel staand applaus in de raadzaal voor zijn inzet als wethouder in deze raadsperiode (vanaf 2006).

Erop of eronder voor college Zoetermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant