Veertig jaar maaltijdvoorziening ouderen

Actueel 104 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp – Veertig jaar geleden alweer - waar blijft de tijd - is men in Pijnacker gestart met het verstrekken en bezorgen van maaltijden aan ouder wordende mensen. Dit om de mensen behulpzaam te zijn bij de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Een voor die tijd moderne vorm van bejaardenzorg eigenlijk. Het ging in 1969 om een landelijk proefproject, waarbij men het oog had laten vallen op het Dienstencentrum De Schakelaar aan de Mr. Dr. Van den Helmlaan.

Voor het bereiden van de maaltijden deed men destijds een beroep op de toen 42-jarige Pijnackerse Jo Hoogendijk. Zij had veel horeca-ervaring opgedaan in het toenmalige Parochiehuis aan de Oostlaan, waar haar vader de beheerder van was, en van haar werk in Van Ouds het Raadhuis. Dat werd toen geëxploiteerd door de familie Hulst.

Mevrouw Hoogendijk, inmiddels 83 jaar, woont momenteel in een van de oudere maar grondig gerestaureerde appartementen die bij De Schakelaar. Zij weet veel te vertellen uit die tijd, en als iets haar niet snel genoeg te binnen schiet, dan zijn daar altijd nog de plakboeken die het geheugen opfrissen.

“Het was toen een hele uitdaging voor me. Ik wist niet wat me te wachten stond, maar ik ben aan de sla gegaan. Tafeltje Dekje, zo was de naam van het initiatief, was iets nieuws in Nederland. Het was een proefproject van het ministerie. We hebben heel wat lui over de vloer gehad die een kijkje kwamen nemen. Leden van de Tweede Kamer bijvoorbeeld, maar ook de Belgische televisie kwam langs. Die hebben er toen een grote reportage van gemaakt. En ik maar koken in dat keukentje. Men vond het prachtig, vooral ook omdat die maaltijden in metalen keteltjes bij de mensen werden thuisbezorgd.”

Bij de start in 1969 was de maaltijdvoorziening vanuit het kleine keukentje met zes gaspitten en één warmhoudplaat kleinschalig: vier maaltijden per dag. Geleidelijk aan groeide dit aantal naar zo’n zeventig per dag.

In 1978 is mevrouw Hoogendijk met dit werk gestopt en als gastvrouw-hoofd Huishoudelijke Dienst bij Zorgcentrum Het Hofland aan de slag gegaan. De maaltijden werden vanaf dat moment bereid door een kok, afkomstig van De Bieslandhof. De Stichting Welzijn Ouderen Pijnacker Nootdorp (SWOP) bleef de organisatie en de maaltijdbezorging in handen houden. In 1986 heeft mevrouw Hoogendijk gebruik gemaakt van de VUT-regeling.

Koelvers

Enkele jaren geleden is men met de maaltijdservice van systeem veranderd. De maaltijden worden nu niet meer in het Hofland bereid, maar worden koelvers en vacuüm verpakt bij de koelruimte in Dienstencentrum De Schakelaar aangeleverd door het bedrijf Culivers uit Eindhoven. Dit alles voldoet honderd procent aan de strenge eisen van de Warenwet.

De ongeveer honderd cliënten die in Pijnacker-Nootdorp gebruik maken van de maaltijdservice van de SWOP, krijgen de bestelfde maaltijden eenmaal per week thuisbezorgd. Daar heeft de SWOP een koelauto voor ter beschikking.

Twintig vrijwilligers dragen zorg voor de distributie. Velen van hen maken zich wat dat betreft al jaren nuttig.

Vooraf kunnen de cliënten hun bestellingen via een bestellijst kenbaar maken. De hoofdmaaltijd kost slechte 4,90 euro. Soep en/of een dessert kunnen apart worden besteld. De verscheidenheid van de maaltijden, die via een magnetron gebruiksklaar worden gemaakt, is groot. Vooraf wordt aan de gebruikers uitvoerig uitleg gegeven en wie geen magnetron heeft, kan er bij de SWOP een huren.

Service

De chauffeur-bezorgers (men gaat met zijn tweeën op pad) zijn gemotiveerd en vooral betrokken bij dit werk. Desgewenst worden de maaltijden in huis afgeleverd en in de koelkast geplaatst. Mevrouw Los, bij de SWOP de coördinatrice van de maaltijdbezorging, wijst er op dat de bezorgers eigenlijk ook een signaleringsfunctie hebben. “Zij houden ook een oogje in het zeil en zien toe of alles nog wel goed gaat. Zoniet, dan wordt er hulp ingeroepen.

Mevrouw Los: “Nee, we maken van het jubileum geen groot feest. Natuurlijk besteden we er wel enige aandacht aan, maar de maaltijdbezorging is maar één aspect van wat de SWOP voor de oudere inwoners doet. En dat doen we, net als al die vrijwilligers, bijzonder graag.”

Voor informatie over de maaltijdbezorging: Stichting Welzijn Ouderen Pijnacker, Mr. Dr. Van den Helmlaan 11, 2641 DE Pijnacker. Telefoon 015-3692812.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant