Harnaschpolder krijgt duurzame warmte

Regio 57 keer gelezen

Delft - Een eerste stap naar duurzame warmtelevering voor woningen via stadsverwarming. Die is gisteren gezet door de Delftse wethouder van milieu, Lian Merkx, ENECO Milieu, de woningcorporaties en de projectontwikkelaars voor Harnaschpolder Delft.

Ten behoeve van de stadsverwarming is gisteren een overeenkomst ondertekend tussen de gemeente Delft en ENECO Milieu. ENECO Milieu en de projectontwikkelaars en woningcorporaties van Harnaschpolder Delft hebben distributieovereenkomsten gesloten. Hiermee hebben alle partijen de garantie dat de nieuwe woningen straks op tijd zijn voorzien van een veilige, comfortabele en schone vorm van warmte. Met de ondertekening zet Delft weer een concrete stap in haar Klimaatbeleid, waarmee zij met diverse partners bijdraagt aan het verminderen van CO2 emissie.

Voor de bewoners is gegarandeerd dat de kosten niet hoger zijn dan bij een eigen cv ketel. Dit alles past in het lopende onderzoek van de gemeente Delft om deze milieuvriendelijke vorm van warmtelevering op grotere schaal in Delft te introduceren. In de toekomst kan de wijk Harnaschpolder Delft ook aangesloten worden op de restwarmte die geleverd wordt vanuit de Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Harnaschpolder. De gemeenteraad neemt hierover in het voorjaar van 2008 een besluit.

Eén van de aandachtpunten in Harnaschpolder Delft is de inzet op duurzame energie ter voorkoming van klimaatverandering. Zo zijn de eerste woningen onderdeel van het Europese demonstratieproject SESAC (Sustainable Energy Systems for Advanced Cities). Dit project richt zich op het toepassen van energiezuinige maatregelen. Delft is aangesloten bij SESAC. De gemeente heeft haar ambities op het gebied van milieu vastgelegd in het Klimaatplan 2003-2012.

Harnaschpolder Delft wordt een waterrijke, groene woonwijk met circa 1.300 nieuwe woningen, op nog geen tien minuten fietsen van het centrum van Delft. Verschillende ontwikkelaars bouwen hier de komende jaren een grote verscheidenheid aan woonsferen en woningtypes in verschillende prijsklassen. Naast de circa 1.300 woningen komt er ook een school en een woonzorgzone. Volgens planning wordt medio 2008 de eerste paal geslagen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant