Rosa Stikkelman naar Junior TU Delft

Actueel 138 keer gelezen

PIjnacker - Of ze even tijd wil maken voor een kort interview. Dat wil ze wel. Rosa Stikkelman uit vwo 5 van het Stanislascollege vraagt aan haar mentor of ze de keuzebegeleidingsles even mag verlaten. Het mag. Stralend loopt ze door de gang van het Stanislascollege. Ze heeft vandaag gehoord dat ze mee mag doen aan Junior TU Delft.

De Junior TU Delft biedt vwo-scholieren extra uitdaging in het techniekonderwijs, en geeft leerlingen de kans om kennis te maken met het onderwijs dat zij aan de universiteit en aan de TU Delft kunnen verwachten.

Ambitieuze leerling

Je kunt niet zomaar meedoen. Volgens de folder moet je een ambitieuze vwo-leerling zijn. “Ik werd door mevrouw Huurman van biologie op de mogelijkheden gewezen.” vertelt Rosa. Daarna moest ze een motivatiebrief schrijven. “In die brief heb ik geschreven dat ik erg uitkijk naar studeren. Ik wil graag ruiken aan de universitaire wereld en nieuwe mensen leren kennen.”

In haar brief schreef Rosa ook welke extra dingen ze op school heeft aangepakt. “Ik zit in de klankbordgroep die de ontwikkelingen in het vwo op het Stanislascollege volgt en bespreekt en ik heb zitting genomen in de sollicitatiecommissie die de nieuwe teamleider van het vwo heeft benoemd. Daarmee hoopte ik aan te tonen dat ik goed kan verwoorden wat ik wil zeggen.”

Informaticalaboratorium

Haar brief was van zo’n overtuigingskracht dat ze niet nog een extra motivatiegesprek hoefde te voeren. Maar wat gaat ze nu eigenlijk precies doen op de universiteit? “We gaan in vijf vrijdagen een visuele wereld creëren voor mensen met een angststoornis. Je hebt toch wel eens van internettherapie gehoord? Ik denk dat ik me er zoiets bij moet voorstellen. Op de TU leren ze je eerst iets over angststoornissen en de basisprincipes van een therapie. Daarna moet je zelf met een computer een visuele wereld realiseren in het informaticalaboratorium. Samenwerken schijnt ook belangrijk te zijn.”

Op naar Oxford

Rosa krijgt practica en colleges die gedeeltelijk in het Engels gegeven worden. Dat spreekt haar wel aan. “Ik wil na mijn vwo naar Utrecht University College. Dat is een vervolgopleiding op universitair niveau waarbij je zelf je vakkenpakket mag samenstellen. Als je daar je bachelor doorlopen hebt, wordt het eenvoudiger om in Oxford toegelaten te worden.” Want studeren in Oxford , dat is haar uiteindelijke doel. “Wat ik daar wil gaan doen sluit ook weer aan bij het onderwerp dat we op de Junior TU gaan behandelen. Mijn gedroomde studie is een mix van psychologie, filosofie en scheikunde.”

Om haar Engels te verbeteren gaat ze deze zomer naar Boston waar ze zeven weken op de campus zal verblijven. “Ik heb lang gespaard om mijn droom waar te maken. Ik pas elke zaterdag op en ik geef zo min mogelijk uit. Als ik straks in het vliegtuig zit, zal ik wel even moeten slikken, want het is de eerste keer dat ik alleen zo ver weg ga.”

Rosa Stikkelman weet wat ze wil. Als ze weer naar de les gaat, vertelt ze: “Voor mij is zoiets als de Junior TU eigenlijk de begeleiding van mijn persoonlijke keuze. Daarom vind ik het geen probleem om even een half uurtje van de keuzebegeleidingsles te hebben gemist.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant