Haaglanden: geweld neemt iets af

Regio 220 keer gelezen

Haaglanden - Een voorzichtige conclusie: het geweld in de samenleving lijkt af te nemen. De vlag kan bepaald nog niet uit – daarvoor is het geweldsniveau te hoog en het probleem te ernstig – maar er lijkt sprake van een afnemende trend.

Dat blijkt uit de nieuwste criminaliteitscijfers op www.hoeveiligismijnwijk.nl, de internetsite van Politie Haaglanden. Op deze site is via enkele muisklikken te zien is hoe het is gesteld met de criminaliteit in wijken en buurten. Van mishandeling tot bedreiging en van inbraken tot fietsendiefstallen.

Hoeveiligismijnwijk.nl is bijgewerkt met de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. In de regio Haaglanden is het aantal aangiften van mishandeling t.o.v. het eerste kwartaal van 2006 gedaald met 14 procent, het aantal aangiften van bedreiging met 27 procent en van straatroof met 28 procent. Ook het aantal aangiften van fietsendiefstal (-30%), bromfietsdiefstal (-37%) en autodiefstal (-38%) gaat fors omlaag. Er zijn ook delicten waarvan vaker aangifte werd gedaan. Zo steeg het aantal aangiften van diefstal uit een auto met 29 procent en van zakkenrollerij met 34 procent.

Stijgers en dalers

De ontwikkeling de afgelopen maanden van aangiften voor mishandeling kent regionaal grote verschillen. In de meeste wijken en buurten in de regio is sprake van een daling, maar in het verzorgingsgebied van de politiebureaus Scheveningen, Ypenburg/Leidschenveen en Leidschendam/Voorburg is een stijging te zien. Dat is ook het geval in Wassenaar en Westland, maar zeker daar is sprake van kleine getallen die conclusies moeilijk maken.

Juni komt eraan!

De maanden mei en juni zijn doorgaans de ‘heftigste’ maanden als het gaat om het plegen van gewelddadige delicten. Augustus, november en december zijn minder gewelddadig. De komende maanden is het in ieder geval zaak alert te zijn. Omdat agressie en geweld in veel verschillende situaties en op veel verschillende plaatsen kan voorkomen, is het niet eenvoudig om algemene tips te geven om het te voorkomen of te stoppen. Op hoeveiligismijnwijk.nl staan er een aantal genoemd. Doe in ieder geval altijd aangifte!

De internetsite hoeveiligismijnwijk.nl wordt elke drie maanden voorzien van de meest recente criminaliteitscijfers. Politie Haaglanden wil daarmee aangeven hoe de situatie er in de buurten en wijken in de regio voorstaat, waar bedreigingen liggen en waar kansen liggen om de veiligheid en leefbaarheid gezamenlijk te verbeteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant