Afbeelding
Ondernemer aan het woord

Bakker Ammerlaan: Sinterklaaslekkernijen haal je bij Bakker Ammerlaan!

Algemeen 1.170 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Sinterklaas is bijna jarig en dat ruik en zie je bij bakker Ammerlaan in Pijnacker. Het is daar weer vol met zelfgemaakte pepernoten, banketstaven en chocoladeletters. Het water loopt je in de mond.

De winkel in Pijnacker is één van de 30 winkels van familiebedrijf Bakker Ammerlaan, dat zijn wortels heeft in Bleiswijk. Alle brood en banket wordt daar gemaakt en heel vroeg in de ochtend door de eigen chauffeurs afgeleverd in de winkels.

Inmiddels zwaaien Joost en Mark Ammerlaan als vijfde generatie de scepter en ze doen dat met veel plezier. In 1896 begon hun overgrootvader de bakkerij in Bleiswijk en inmiddels hebben ze ruim 300 mensen in vaste dienst. Zo’n 70 mensen op het hoofdkantoor en de bakkerij en 240 in de winkels. “Ook mijn vader Jacques draagt nog steeds zijn steentje bij hoor,” vertelt bakker Joost, “En in het seizoen hebben we veel oproepkrachten om onze vaste mensen te ontlasten, want voor de feestdagen maken we heel veel lekkere dingen. Zo’n 95% van de producten in de winkels maken we zelf.”

De pepernoten zijn in alle winkels erg in trek. “We gebruiken al decennialang hetzelfde recept,” legt de bakker uit, “We maken het deeg en dat moet een paar dagen liggen, zodat de kruiden goed intrekken, daarna maken we er pepernoten van en gaan ze ongebakken naar de winkels. De winkels bakken ze zelf af, vandaar dat onze winkels heerlijk naar pepernoten ruiken in deze dagen.” Naast pepernoten maakt Bakker Ammerlaan in de Sinterklaastijd heerlijke chocoladeletters, met allerlei soorten vulling en natuurlijk banketletters. De Pijnackernaren weten dat goed te waarderen, volgens Ammerlaan. “Pijnacker is een gezellige dorpswinkel, naast het brood en banket is hier ook het sociale aspect belangrijk, mensen houden van een praatje. Het is een fijn publiek.”

“Een bakkerij is bijna een wereld in het klein,” vertelt Joost Ammerlaan. “Wij zien precies wat er in de wereld gaande is. Door de oorlog in Oekraïne werd de tarwe duurder, omdat Rusland en Oekraïne eigenlijk de graanschuren van Europa zijn. Ook de boter werd heel duur en de verpakkingen. We proberen er het beste van te maken.” De prijs van gas en elektra is overal in Nederland het gesprek en van de dag en sommige bakkers zijn zelfs gesloten. Hoe is dat bij bakker Ammerlaan? Joost Ammerlaan: “Gelukkig waren wij al bezig om te kijken hoe wij onze CO2 uitstoot kunnen verminderen, voordat de energieprijzen zo omhoog gingen. Vroeger deden we bijvoorbeeld de hele dag onze ovens aan in de winkels, nu bakken we meer producten achter elkaar zodat de ovens delen van de dag uit kunnen. Ook hebben we al heel veel zonnepanelen laten plaatsen.”

Tot en met 5 december zijn de heerlijke Sinterklaaslekkernijen verkrijgbaar in Pijnacker, daarna laten we ons verrassen met wat Bakker Ammerlaan voor kerst in petto heeft. 

Bakker Ammerlaan
Ackershof 90
2641 BL Pijnacker

Uit de krant