Afbeelding

Sap in pak: al bijna 50 jaar de beste keus voor het sap en voor de natuur

Algemeen 1.497 keer gelezen

Riedel heeft onafhankelijk onderzoek laten doen naar de milieu-impact van haar kartonnen verpakkingen. Dit artikel is een samenvatting van de onderzoeksresultaten

Riedel verpakt haar sappen al bijna 50 jaar in drankenkartons. Dat doen we omdat deze sappen als Appelsientje, CoolBest en DubbelDrank het beste beschermen tegen de invloed van zuurstof en licht. De kwaliteit van het sap blijft dus het beste behouden. Maar drankenkartons zijn niet alleen het beste voor het sap: een kartonnen verpakking is ook de meest duurzame manier om sappen te verpakken.

De kartonnen verpakkingen zijn een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. Deze strategie bestaat uit drie pijlers:

  • Het tegengaan van de opwarming van de aarde door daar waar mogelijke de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te reduceren. Bij onze productieprocessen, de ingrediënten die we gebruiken en de verpakkingen waar wij voor kiezen.
  • Een halt toe roepen aan het uitputten van de aarde door het stoppen of structureel verminderen van het gebruik van fossiele grondstoffen, zoals aardolie en mineralen, in onze verpakkingen.
  • De plastic soep moet worden tegengegaan door het gebruik van fossiele plastics in verpakkingen tot nul te reduceren. Dat kan door deze daar zo veel mogelijk te vervangen door plant-based plastics*.

Omdat we merken dat er nog altijd misverstanden zijn over het gebruik van kartonnen verpakkingen, zetten we de feiten graag voor je op een rijtje.

Het gerenommeerde en onafhankelijke Institut für Energie- und Umweltforschung in Heidelberg (Duitsland) heeft in de periode mei tot augustus 2022 een uitgebreide en onafhankelijke life cycle analysis (LCA) uitgevoerd. Hierin zijn de CO2 effecten van onze verpakkingen vanaf grondstof en productie tot en met recycling berekend.

De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat Riedel’s Appelsientje, CoolBest en DubbelDrank kartonnen verpakkingen ruim 75% minder CO2 uitstoot hebben dan onze multilayer PET-flessen. Ook hebben onze verpakkingen 74% minder CO2 uitstoot in vergelijking met sappen in een monolayer PET verpakking. Daarnaast besparen we meer dan 95% fossiele materialen wordt er bij het gebruik van karton geen fossiel plastic gebruikt. De cijfers zijn terug te vinden in onderstaande tabel.

Bron: LCA, IFEU, Heidelberg (augustus, 2022)

De feiten spreken voor zich: kartonnen verpakkingen zijn beter voor het milieu en beter voor het sap. Bovendien blijkt uit consumentenonderzoek dat 51% van de consumenten een voorkeur heeft voor een kartonnen verpakking, tegen 30% voor PET. Het verschil wordt nog groter als consumenten weten wat de duurzaamheidsvoordelen zijn van een kartonnen verpakking, want dan stijgt het percentage dat de voorkeur geeft aan karton naar 68%.

Bron: Norstat (mei, 2022), N = 465

Begin 2022 zijn de kleinverpakkingen van Appelsientje, CoolBest en DubbelDrank van PET dan ook overgegaan naar kartonnen verpakkingen. Dat is een belangrijke stap in onze duurzaamheidsstrategie. Maar we zijn er nog niet: we hopen begin 2023 het dunne laagje aluminium uit deze verpakking halen. Dat laagje is nodig om het pak licht- en luchtdicht te maken. Als we een fossielvrij alternatief hebben zijn deze verpakkingen volledig fossielvrij en besparen we nog meer CO2. Verder zal de recycling van drankenkartons de komende jaren zeker verder stijgen waardoor er nog minder CO2 uitstoot zal zijn.

Duurzaamheid
CO2 reductie is dus een belangrijke pijler in de duurzaamheidsstrategie van Riedel, dus sreven we naar het terugbrengen van het gebruik van fossiele grondstoffen en van plastic. Onze keuze voor een kartonnen verpakking past in deze strategie.

Soms wordt gesteld dat voor een kartonnen verpakking wordt gekozen om het statiegeld dat op PET-flessen zit te ontlopen. De keuze om over te stappen naar kartonnen verpakkingen heeft echter niets met statiegeldontduiking te maken: wij kiezen voor kartonnen verpakkingen voor Appelsientje, CoolBest en DubbelDrank omdat we zo een maximale reductie van de COuitstoot realiseren. Het verwijt dat Riedel voor karton kiest om statiegeld te ontduiken snijdt sowieso geen hout als je weet dat 98% van Riedel’s sappen als puur sap helemaal niet onder de statiegeldregeling vallen.

Wat we ook horen is dat kartonnen verpakkingen in één adem worden genoemd met zwerfafval. De feiten: bijna 100% van alle kartonnen verpakkingen komt in het reguliere afvalsysteem terecht, en slechts 0,5% van alle zwerfafval is aan te merken als drankkarton. Daarbij is uit onafhankelijk onderzoek gebleken dat er na de invoering van statiegeld op PET-flessen geen sprake is van enige toename van kartonnen verpakkingen in het zwerfafval.

Riedel neemt het probleem van zwerfafval overigens zeer serieus: we steunen de stichting Nederland Schoon en we stimuleren initiatieven om het recyclepercentage van kartonnen verpakkingen - dat momenteel op 31% ligt - omhoog te krijgen. Als kartonnen verpakkingen in de toekomst worden opgenomen in het statiegeldsysteem dan steunen wij dat vanzelfsprekend van harte!

Omdat wij het belangrijk vinden dat mensen de feiten kennen, zullen wij de komende periode meer informatie op onze websites plaatsen. Als je nu al meer informatie wil of vragen hebt, neem dan contact op via ons contactformulier.

*Op basis van massa balans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant