Bedrijvenparken en winkelcentra kunnen vanuit de gelden van het Ondernemersfonds investeringen doen die aan het geheel ten goede komen.
Bedrijvenparken en winkelcentra kunnen vanuit de gelden van het Ondernemersfonds investeringen doen die aan het geheel ten goede komen.

Bestuur Ondernemersfonds doet dringende oproep aan gemeenteraad

Actueel 1.273 keer gelezen

Verleng het Ondernemersfonds met nog eens vijf jaar en aub niet met twee jaar. Die periode is te kort om echt blijvende dingen tot stand te brengen. Dat is de oproep van het bestuur van het fonds na twee vergaderingen van de gemeenteraad die binnenkort een besluit neemt over wel, niet of half verlengen.

Het beeld dat nu oprijst uit de gemeenteraad is er een van verschil van mening en twijfel. Ook komt er nog een stukje onwetendheid bij: op een zeker moment groeide het idee dat de gemeenteraad zelf wel even de reserves van het Ondernemersfonds zou kunnen terughalen en daar eigen ‘leuke dingen’ voor bedenken.

Maar zo werkt het niet: stel dat het Ondernemersfonds nu zou worden opgeheven na tien jaar, dan zouden de gelden terugvloeien naar ondernemers zelf. Iets wat het bestuur en met hen heel veel bedrijventerrein- en centrumgebied-bestuurders niet hopen mee te hoeven maken. Zij vinden namelijk dat ondanks sommige mankementen, fouten en zaken die niet goed lopen het Ondernemersfonds in tien jaar tijd nuttig en vooral ook verbindend is gebleken.

Wat is het?
Wat is het Ondernemersfonds? Wat blijkt? Heel veel burgers maar ook ondernemers zelf hebben geen idee wat het is en wat de bedoeling is. En ze weten vaak ook niet hoe het werkt.

Welnu: het is een kleine opslag bovenop de normale Onroerend Zaak Belasting met de bedoeling om met dat geld ‘algemene uitgaven’ te doen die ten goede komen aan een winkelcentrum, een bedrijvenpark of een buitengebied. De opslag geldt alleen voor bedrijfspanden. Huiseigenaren betalen deze opslag niet.

Een winkelcentrum kan er de kerstverlichting voor kopen, een bedrijvenpark kan een onderzoek laten doen of beveiliging inhuren dan wel een camerasysteem inkopen. Investeringen dus die ten goede komen aan het totaal die er vaak niet zouden komen, als alle deelnemers op basis van vrijwilligheid zouden meedoen. Zogenoemde ‘freeriders’ betalen nu ‘verplicht’ mee en zouden zonder Ondernemersfonds frustrerend uitwerken op de ‘welwillenden’.

Het Ondernemersfonds is zo georganiseerd dat de gemeente is verdeeld in dertien zogenoemde trekkingsgebieden, zoals De Boezem in Pijnacker, Oostambacht in Nootdorp, Ruijven in Delfgauw en de winkelcentra Ackershof en omgeving, Parade, Dorpsstraat en omgeving, enzovoort. Al die gebieden hebben een eigen bestuur dat de eigen gelden verdeeld. De totale pot per jaar is overigens zo’n 370.000 euro.

In verreweg de meeste trekkingsgebieden wordt het geld ieder jaar besteed maar in sommige buitengebieden weten ze er geen raad mee, omdat men daar eigenlijk onvoldoende gemeenschappelijk belang heeft. Pijnacker Oost heeft bijvoorbeeld geen bestuur en Pijnacker West heeft wel een bestuur maar daar slaagt men er toch nog niet in om er een goede bestemming voor te vinden. Het centrale bestuur van het Ondernemersfonds is in overleg met het bestuur van Pijnacker West over de vraag of het grote gebied verdeeld kan worden in kleinere gebieden.

Verder is er nog het tuinbouwgebied Noordpolder. Daar zijn sommigen fel tegen het Ondernemersfonds en daar geven ze ook voortdurend blijk van door in te spreken in de gemeenteraad en door hun ontevredenheid en andere mening her en der te ventileren.

Die andere mening is dat zij vinden dat in plaats van het Ondernemersfonds een zogenoemde Bedrijven Investerings Zone (BIZ) ingesteld zou moeten worden. Daarbij is het vanuit de ondernemers in een gebied een vrije keuze om wel of niet een ‘centrale pot’ te maken voor algemene uitgaven. In Pijnacker Centrum is twee keer geprobeerd om zo’n BIZ van de grond te krijgen maar tot twee keer toe is dat niet gelukt.

Nicolette Bakker, die voor verschillende bedrijvenparken in de gemeente het parkmanagement doet, heeft in andere gemeenten de ervaring opgedaan dat een BIZ vaak niet van de grond komt of een vroege dood sterft, omdat de bestuurders van een winkelcentrum of een bedrijvenpark al het werk zelf moeten doen en er te veel ondernemers zijn die het zonde van hun geld vinden. Het is raar gezegd: omdat heel veel ondernemers niet eens weten dat ze bijdragen aan het Ondernemersfonds gaat al tien jaar het meeste goed en komen er toch mooie dingen tot stand.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat er wel zaken te verbeteren zijn, zoals ook de communicatie met de ondernemers zoals bij de evaluatie na tien jaar. Dat is gegaan via een enquête per deelgebied. 

Er gaan in de gemeenteraad stemmen op dat er een objectief onderzoek uitgevoerd had moeten worden door een erkend bureau, maar het bestuur van het Ondernemersfonds vindt dit eigenlijk ‘zonde van het geld’ en ze denken dat heel veel ondernemers dat met hen eens zijn.

Intussen hebben bestuurders van de bedrijvenparken een brief naar de gemeente en de gemeenteraad gestuurd met als centrale boodschap: verleng de termijn met nog eens vijf jaar want het Ondernemersfonds werkt stimulerend en verbindend en het biedt ons de mogelijkheid om het totale bedrijvenpark op een hoger plan te tillen, wat niet zou lukken als alle ondernemers net als vroeger weer puur individueel hun leven leiden!


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant