Foto: Kampus Production
Foto: Kampus Production

Week van de Pleegzorg in Haagse regio

do 4 nov 2021, 14:26 Algemeen

Pijnacker-Nootdorp - Er is al jaren een tekort aan pleegouders, terwijl de behoefte toeneemt. In de regio Haaglanden is er behoefte aan 60 nieuwe pleegouders. Te weinig pleegouders betekent dat kinderen vaker doorgeplaatst worden, omdat het vinden van de juiste match voor een duurzamer verblijf lang duurt. In de Week van de Pleegzorg (3-10 november) wordt hier in het hele land, en ook in de regio Haaglanden, aandacht voor gevraagd. De regionale aftrap van de Week vindt plaats in de gemeente Rijswijk, met de #groenlicht-walk op 3 november.

Pleegzorg Nederland is bezorgd over het aanhoudende tekort aan pleegouders: “Er vallen teveel kinderen buiten de boot. We willen dat pleegkinderen evenveel kansen in het leven krijgen als kinderen die bij hun eigen vader en moeder opgroeien. Zonder stabiel thuis, is zelfvertrouwen opdoen lastig. Als die basis ontbreekt kunnen kinderen zich minder goed ontwikkelen.”


Beluister hierboven het interview met Barbera Molenaar van Jeugdformaat. Barbera was woensdag te gast in het radioprogramma Dossier Mastenbroek op Den Haag FM.

Met de oproep #groenlicht wordt er tijdens de Week van de Pleegzorg (3 - 10 november) aandacht gevraagd voor het belang van meer pleegouders. Op veel plekken worden monumenten en gebouwen groen verlicht. Een symbolisch gebaar om pleegkinderen #groenlicht te geven voor een mooie toekomst. Ook in de regio Haaglanden gaan markante plekken in het groene licht, er hangen billboards en pleegouders delen hun verhaal in de media.

Uitnodiging

Vanaf een groen verlichte Rijswijkse Schouwburg wordt de Week van de Pleegzorg op 3 november om 18.30 uur regionaal afgetrapt met de #groenlicht-walk, waarbij pleegouders en geïnteresseerden informeel met elkaar in gesprek kunnen. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Pleegouders nodig in Haagse regio
Landelijk zijn er minimaal 3500 nieuwe pleegouders per jaar nodig. Vorig jaar waren dat er ruim 850 te weinig. Pleegzorg Nederland hoopt dat, nu corona op zijn retour lijkt, mensen weer vaker hun hart en huis zullen openstellen voor pleegkinderen. In de regio Haaglanden is er behoefte aan 60 nieuwe pleegouders. Het liefst zo divers mogelijk, want ieder kind vraagt iets anders. Er is veel behoefte aan pleegouders die kunnen inspringen tijdens een crisissituatie en een veilige plek kunnen bieden aan een kind, zo lang als nodig is. Maar ook aan pleegouders die kinderen willen opvangen die al wat ouder zijn, vanaf een jaar of 10.

Meer weten over pleegouder worden?
Neem een kijkje op https://openjewereld.nu/groenlicht/ voor meer informatie. Of meld je aan voor een webinar bij Jeugdformaat via www.wordpleegouder.nl/webinar.

Pleeggezinnen in het zonnetje
Gemeenten en Jeugdformaat grijpen deze actieweek ook aan om pleegouders en pleegkinderen even extra in het zonnetje te zetten. Zij krijgen een bedankje en activiteit of iets lekkers.


Uit de krant