Logo telstar-online.nl
<p>Boyan tijdens &eacute;&eacute;n van de vele proefuitzendingen. Nu is hij &#39;s ochtends echt te bewonderen op RTL 4! </p>

Boyan tijdens één van de vele proefuitzendingen. Nu is hij 's ochtends echt te bewonderen op RTL 4!

Oostlander Boyan Ephraim presenteert RTL Ontbijtnieuws

  •   keer gelezen

Boyan Ephraims oma blies afgelopen maand een tien jaar oude foto uit het stof. Wie op die bewuste foto staat? Haar zestienjarige kleinzoon Boyan, samen met Jan de Hoop. Boyan liep in 2011 een dagje mee op de redactie van RTL Nieuws. Hij is van jongs af aan al gefascineerd door nieuws en hoopt dan al ooit bij RTL aan de slag te kunnen. Zijn droom is onlangs werkelijkheid geworden. Sinds deze maand is de 26-jarige Boyan, opgegroeid in Bergschenhoek, de vaste invaller van presentatoren Jan de Hoop en Meike de Jong van RTL Ontbijtnieuws.

Boyan is jong, maar heeft er toch al een hoop ‘journalistieke kilometers’ opzitten. Ooit begon hij als politiek verslaggever bij deze krant en de lokale omroep RTV Lansingerland. Een paar jaar geleden besloot hij z’n vleugels uit te slaan. Boyan ging onder meer aan de slag als presentator van de regionale nieuwsbulletins van RTV Rijnmond, Omroep West en Omroep Gelderland. Op dat moment werkte hij ook al een paar dagen per week als redacteur bij het RTL Ontbijtnieuws. Zijn werkzaamheden? Nieuwsitems voorbereiden, teksten schrijven voor de presentatoren, beelden monteren en voice-overs inspreken. Maar al die tijd is Boyan ook bezig met zijn droom: het nieuws zélf presenteren. “Ik heb er heel erg achteraan gezeten en veel voor gedaan”, bekent de ambitieuze Boyan. “Ze wisten bij RTL dat ik dit wilde doen. Ik heb al eens eerder een testuitzending opgenomen in 2019, maar toen was ik echt nog te jong, te onervaren. Je wilt natuurlijk dat daar iemand staat die weet waar hij het over heeft.” De afgelopen maanden heeft Boyan veel geoefend met onder meer Jan de Hoop. Oefenen staat gelijk aan het opnemen van een aantal proefuitzendingen en dat dan eindeloos terugkijken. Wat kan beter? Waar kan ik mee aan de slag? Dat is zo een paar maanden doorgegaan. Uiteindelijk heeft Boyan een definitieve opname gemaakt. Een soort auditie. 

“Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten, maar ik dacht: dit is ‘m! Ik heb de uitzending opgestuurd naar de hoofdredactie en ben op vakantie gegaan. Eerlijk gezegd rekende ik nergens meer op”, aldus Boyan. En toen kwam dan toch dat verlossende telefoontje, uitgerekend op een klein eiland in Italië. “De hoofdredactie liet weten dat ik per direct als vaste invaller aan de slag mocht. Ik vond het echt bizar. Dat is eigenlijk het enige, juiste woord: bizar!” Woensdag 4 augustus was Boyans vuurdoop op televisie. Na afloop ontplofte zijn telefoon, vertelt hij: “Ik heb heel veel leuke en positieve berichtjes ontvangen. Van bekende Nederlanders tot oude bekenden. Zo kreeg ik een berichtje van één van mijn oude basisschooljuffen van de Groene Hoek. Ook docenten van het Wolfert Lyceum lieten van zich horen. Dat is toch super leuk?” 

Op dit moment is Boyan de vaste invaller van presentatoren Jan de Hoop en Meike de Jong. Als zij op vakantie gaan of ziek zijn, dan wordt Boyan opgeroepen. De werkdag van Boyan begint al om 05.00 uur. “Eerst bekijk ik alle teksten die de redactie ‘s nachts heeft gemaakt”, vertelt Boyan. “Ik verander dat meestal nog een klein beetje in mijn eigen woorden. Vervolgens ga ik naar de kleedruimte, de visagie in en dan ben ik ongeveer om kwart over 6 in de studio. Ik zet de stoel op de juiste hoogte, doe m’n microfoontje goed en dan begint de uitzending om half 7. De uitzending gaat met tussenpozen door tot het nieuws van 9 uur.”

De vraag of hij Lansingerland nog een beetje mist, pareert Boyan in eerste instantie met een lach. “Niet echt qua wonen”, zegt hij. “Ik woon nu in een prachtig appartement in hartje Rotterdam.” Wat hij wél mist is bijvoorbeeld de verslaggeving van de gemeenteraad in Lansingerland. “Het was echt heel leuk om nieuws uit je eigen woonomgeving te halen en heel erg bezig te zijn met het vinden van nieuws. Dat doe ik niet meer. Ik ben nu natuurlijk de laatste schakel voor publicatie. Je staat dan zo ver af van het vergaren van nieuws. Maar je hoort mij niet klagen, hoor. Mijn droom is werkelijkheid!”

Meer berichten