Culturele activiteiten horen natuurlijk thuis in het hart van Pijnacker.
Culturele activiteiten horen natuurlijk thuis in het hart van Pijnacker.

Extra mogelijkheid voor cultuurhuis dichtbij centrum onderzoeken

Actueel 524 keer gelezen

De locatie voor het Cultuurhuis hield de gemoederen de afgelopen tijd flink bezig. Dat het cultuurhuis er moet komen, daar waren vrijwel alle fracties het over eens. De fracties hadden verschillende standpunten over de grootte en de locatie van het cultuurhuis. 

Toch werd afgelopen donderdag na een lange raadsvergadering geconcludeerd dat er toch een extra locatie moet worden uitgewerkt, in de buurt van het winkelcentrum. De fractie van Progressief Pijnacker-Nootdorp (PPN), diende hier een amendement voor in, dat raadsbreed werd aangenomen. 

Geschikte locatie
De Raad kiest voor het ontwikkelen van een sociaal cultureel centrum in Pijnacker. De locatie Buurt & Zo in het centrum is op basis van de inventarisatie, de best geschikte locatie. 

Met de keuze voor deze locatie wordt een stimulans gegeven aan de horeca en de Retail in het centrum van Pijnacker. Deze locatie past in de (ontwerp) omgevingsvisie. De Raad heeft een voorkeur voor een locatie in het hart van Pijnacker. Door een raadsbreed gesteund amendement, ingediend door Jan-Willem Maas (PPN), wordt er nu ook gekeken naar plek voor het cultuurhuis in de buurt van het winkelcentrum Pijnacker. Waarbij de grootte van de zaal niet als belangrijkste criterium wordt gezien, maar de afstand tot het winkelcentrum. Volgens het amendement kan er gekeken worden naar een locatie tussen de 2000 m2 en 2500 m2. In het amendement wordt aangesloten bij eerdere uitspraken van de Raad, om waar mogelijk de centrumfunctie te versterken. De fractie van PPN diende een amendement in om het college de opdracht te geven de varianten Buurt & Zo en een locatie binnen het bestemmingsplan Centrum Pijnacker 2018, nader uit te werken. 

Jan-Willem Maas (PPN) pleitte ervoor om ook een iets kleiner gebouw mogelijk te maken en om vast te leggen dat de afstand tot het centrum zwaar zou moeten wegen. Dus hoe dichterbij het centrum hoe beter. Damien van Herk (Eerlijk Alternatief) wil het winkelcentrum versterken en een verbinding maken met het cultuurhuis. In eerste instantie wilde hij hier een motie voor indienen, maar Francisca Ravestein vond het idee zo´n goed dat ze een toezegging deed om daar aandacht aan te besteden. De motie was daarom overbodig.

Teleurstelling
De VVD en het CDA zien eigenlijk liever een andere volgorde. Eerst moet duidelijk worden hoeveel gebruikers er in het cultuurhuis zullen komen, daarna kan de omvang van het cultuurhuis worden bepaald en als laatste pas moet er gezocht worden naar een geschikte locatie. Hiervoor diende Peter van den Heuij namens de fractie van de VVD en het CDA een amendement in. Deze werd tot teleurstelling van beide fracties niet ondersteund.

Uiteindelijk gaf Janneke Verwijmeren aan dat ze in ieder geval blij is dat er naar de mogelijkheden van het centrum wordt gekeken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant