Marian en Jade hebben een jubileumgin ontwikkeld: Il Casco.
Marian en Jade hebben een jubileumgin ontwikkeld: Il Casco.

Slijterij & Partyservice De Helm viert zestigjarig bestaan

Actueel 2.127 keer gelezen

De Helm bestaat zestig jaar. Dat was officieel op 1 mei. In 1961 ging opa Nol van der Helm – de grootvader van de huidige eigenaar Rob Kouwenhoven – vanuit Oude Leede behalve brood ook drank verkopen.

Nu is Slijterij & Partyservice De Helm heel ruim open en dat is maar goed ook. In 1961 was De Helm voor drank alleen beschikbaar op dinsdagmiddag tussen drie en zes uur. In die tijd dronken mensen vooral bij officiële gelegenheden en verjaardagen. Het assortiment bestond uit enkele wijnen, wat jenevermogelijkheden, sherry en bier.

Vergelijk dat eens met tegenwoordig. Slijterij De Helm heeft alleen al zo’n 900 verschillende whisky’s in huis. Al met al schat Rob het aantal diverse dranken op zo’n 2.800. Binnenkort kan hij het precies zeggen. Bij De Helm zijn ze namelijk alles in kaart aan het brengen om zuivere informatie te hebben over zeldzame dranken. Het gebeurt nu wel dat een liefhebber uit Limburg of zelfs vanuit het buitenland een bijzondere whisky bestelt waarvan in de fysieke winkel bijvoorbeeld net de laatste fles over de toonbank is gegaan.

“Er zijn bottelingen waarvan we maar een paar flessen hebben. Dan is het natuurlijk vervelend om uiteindelijk nee te moeten verkopen. Daarom willen we alles in kaart brengen met computercodes, zodat we altijd weten wat we exact in huis hebben. Het is met zo veel verschillende wijnen, whisky’s, ginsoorten en allerlei andere dranken best een hele klus om dit allemaal in te voeren. Het gewone werk gaat namelijk ook door.”

Het gewone werk betreft de winkel die in coronatijd keurig op peil is gebleven. Dat gold niet voor de partyservice. 2020 telde twee kleine bruiloften. “Nee, niet die van Grapperhaus”, grapt Rob lachend.

Het tekort op de partyservice is gecompenseerd door het enorme succes van de online whisky- en ginparty’s. Samen met Jade en Sophie heeft Rob veel online-proeverijen verzorgd. Voor de klanten maar ook voor bedrijven en organisaties die er een leuke activiteit voor hun medewerkers in zien.

“Mensen krijgen informatie en ‘buisjes’ met zes verschillende whisky’s of gins thuis en gaan dan lekker proeven en vergelijken. Wij geven tekst en uitleg en laten de deelnemers over hun bevindingen vertellen. Dus dat is een enorm succes en een goede vervanging voor de party’s die altijd plaatsvonden in de winkel die zich uitstrekt vanaf de Kerkweg tot het parkeerterrein Spaerwoude erachter.”

De Helm heeft zich in de jaren zeventig gevestigd in het huidige pand waar voorheen Schildersbedrijf Van der Salm zat. Een ‘verfkwastafveegpaal’ in de winkel herinnert nog aan dat verleden. Verder is de winkel door de jaren ontzettend vaak verbouwd en vergroot. Aan de achterzijde is zelfs een complete kelder. Van daaruit vinden de proefparty’s plaats terwijl op de begane grond de winkel gewoon doordraait.

Opa Nol begon met de slijterij. Ma Anneke – volgend jaar hoopt ze 80 te worden – zette de winkel voort en daarna kwam 33 jaar geleden Rob in de zaak. Rob was negentien, maar op zijn veertiende wist hij al dat hij al dat dit zijn toekomst was. En hij is het alleen maar leuker gaan vinden. Het contact met de klanten en ze adviseren over al die verschillende mogelijkheden, de reisjes naar Islay, het whiskyeiland van Schotland.

De kracht van De Helm is dat ze weten wat degene voor wie jij een cadeautje zoekt lekker vindt. Zo werkt het hele team: Carla, Bennita, Gaby, Sophie, Jade, Dana maar ook zoon Jay die achttien is en al lekker meedraait. En op de achtergrond doet Marian, de vrouw van Rob, de administratie.

In de week van 24 mei is het extra feestelijk bij De Helm. Speciaal voor het jubileum hebben Marian en Jade zelf een bijzondere gin ontwikkeld: Il Casco. Dat is Italiaans voor De Helm. Het recept hebben de dames zelf samengesteld en de gin is afgestookt door Cley in Rotterdam. Op de online-proeverij gin-tonic van 24 mei kunnen de liefhebbers als eerste kennismaken met deze gin. Daarna is deze verkrijgbaar in de winkel.

Een ander mooi product is een setje whiskybonbons, samengesteld door de medewerkers van De Zoetelaar. In samenwerking met Marco Rozenburg van De Zoetelaar is dat gebeurd. “Wij leveren de whisky en zij maken er een heerlijk product van. Dit is een mooi maatschappelijk project waar we energie van krijgen”, zegt Rob tot slot in de winkel.

Daar is een klant op zoek naar een geschikte witte wijn voor bij de asperges. Hij vraagt wat er in de Telstar gaat komen. Rob zegt: ‘We bestaan zestig jaar.’ De klant reageert gevat: ‘Ben je al zo lang bezig? Dan zie je er nog goed uit!’

Met dank aan De Zoetelaar zijn er nu ook whiskybonbons.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant