Dirk Pereboom (rechts) en Theo van den Bulk vertellen dat de kunstwerken vanaf komende maandag 7 september te zien zijn.
Dirk Pereboom (rechts) en Theo van den Bulk vertellen dat de kunstwerken vanaf komende maandag 7 september te zien zijn.

Beeldenexpo ‘75 jaar Bevrijding’ vanaf maandag te zien

Actueel 1.389 keer gelezen

Pijnacker - Met enige coronavertraging begint volgende week de Beeldenexpo ‘75 jaar Bevrijding’ geopend: eigenlijk zou de expositie rond 4 en 5 mei plaatsvinden. Het betreft een tentoonstelling van tien beelden van lokale kunstenaars in de open lucht. De locatie is het Emmaparkje naast De Emmahof, het gebiedje tussen de Emmastraat en de RandstadRaillijn bij de halte Pijnacker-Centrum.

Bedenker Dirk Pereboom en kunstorganisator Theo van den Bulk van Verbeelding zijn er al weken druk mee bezig. We ontmoeten de twee mannen bij Zorgkwekerij Bloei aan de Europalaan waar Theo als vrijwilliger werkt. Dat is een van de vele bezigheden van deze nog actieve zeventiger die ook bekend is als etser, schilder en lijstenmaker van Boekhandel Van Atten. Dirk Pereboom is een actieve Pijnackernaar die een paar jaar geleden met het idee kwam om in navolging van het Lange Voorhout in Den Haag een Beeldenroute te maken. De locatie die Dirk in zijn hoofd had, was de middenberm van de Julianalaan in Pijnacker. Hij bracht het idee met succes in bij Verbeelding, de jaarlijkse kunst- en cultuurmanifestatie die dit jaar wegens corona niet doorgaat. Des te mooier dat de Beeldenexpo ‘75 jaar Bevrijding’ wel kan doorgaan. Uiteindelijk is uit logistiek en praktisch oogpunt gekozen voor het Emmaparkje waar dus tien uiteenlopende beelden/kunstuitingen van de volgende lokale kunstenaars komen te staan, te liggen of te hangen. De volgende kunstenaars doen mee: Renée du Clou, Kees Bosman en Tanja Ooms, Victor van Leeuwen, Zorgkwekerij Bloei, Han Geijp, Jacqueline van Kester, Ben Jansen, Claire Delperdange en Ed van Hagen. Theo en Dirk vertellen dat de beelden van maandag 7 september tot en met zondag 4 oktober te zien zullen zijn. Het Emmaparkje is vrij toegankelijk, dus je kunt er op je eigen tijd even een kijkje gaan nemen. Er wordt nog nagedacht over een officieel moment waarbij de expositie formeel wordt geopend.
Voor de duidelijkheid: de tentoonstelling is geen wedstrijd. Tien kunstenaars – waarbij één tweetal – hebben in totaal tien uiteenlopende kunstwerken gemaakt vanuit het thema ’75 jaar Bevrijding’.

Renée du Clou zegt over haar werk. “Om een nationale feestdag in ons land te vieren, drinken wij graag een oranjebittertje met een oranje tompouce. Die traditie inspireerde mij om dit materiaal, een ketting uit een oude fabriek die een lopende band aandreef, om te vormen tot deze oranjedragende feestelijke installatie.” Ook Han Geijp is met oude materialen aan de slag gegaan, zoals een omgekeerde oorlogshelm waarin tulpen bloeien en restanten van het bombardement op het Bezuidenhout in het voorjaar van 1945, het jaar waarin Han daar in de buurt is geboren, namelijk op 31 januari, ruim een maand voordat er per abuis geallieerde bommen op zijn ‘nieuwe woonomgeving’ vielen.

Ook de hulpkwekers van Zorgkwekerij Bloei hebben met elkaar onder leiding van Theo van den Bulk een kunstwerk gemaakt: een dreigend zwart oorlogsvliegtuig waar je ook een ‘donkere vrije vogel’ in kunt zien. Bij Bloei zijn ook de sokkels gemaakt. De installatie ‘Bevrijding ervaren in jezelf en buiten jezelf’ van kunstenaar Jacqueline van Kester bestaat uit een bamboebouwwerk van drie bij zes meter en met een hoogte van vijf meter. Aan dit bouwwerk hangen doeken in verschillende intens heldere kleuren. De doeken hangen los te wapperen in de wind wat lichtheid, luchtigheid en loslaten kan suggereren. Loslaten van datgene wat je beperkt om te kunnen en mogen zijn wie je ten diepste bent. Fotograaf Victor van Leeuwen heeft een treffend beeld gecreëerd met een belichte grafsteen en daarnaast een gedicht dat inslaat als een bom over de zinloosheid van oorlog en de hoop dat mensen dit ooit gaan (in)zien.

Niet alle kunstenaars hebben hun werk toegelicht. Dat hoeft ook niet. Ze spreken voor zichzelf en ze dat dus vanaf komende maandag 7 september in het Emmaparkje nabij het centrum van Pijnacker!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant