Logo telstar-online.nl
Trudie tussen haar vrienden van Villa Casper.
Trudie tussen haar vrienden van Villa Casper.

Trudie Struijk: "Ik vind het gewoon fijn om iets voor mensen te betekenen"

  •   949 keer gelezen

Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij brengen veel tot stand wat anders niet zou gebeuren en zijn actief op velerlei gebied. Lees hier het verhaal van Trudie Struijk, vrijwilliger bij Villa Casper en kringloopwinkel De Wisselbeker in Nootdorp.

“Ik doe dit nu al zo lang dat ik echt een band met de bewoners heb gekregen”, vertelt Trudie Struijk, geboren en getogen in Pijnacker. “Je deelt de leuke dingen, de feestjes, maar ook de minder leuke dingen.”

“Villa Casper is een woongebouw met twaalf appartementen waar mensen met een beperking begeleid kunnen wonen. Twee avonden per week ga ik met de bewoners knutselen of spelletjes spelen. Wie zin heeft schuift aan, meestal zijn het zo’n vijf bewoners die gezellig mee doen. Een vrijwilliger is geen begeleider of ouder, dus dan gaan de bewoners toch anders met je om. Lekker tegen je aan hangen vinden sommige bijvoorbeeld heel fijn. De bewoners wonen zelfstandig en hebben overdag een dagbesteding. Sommige dingen die voor ons heel klein zijn zijn voor hen veel groter. Inmiddels doe ik dit nu alweer zo’n tien jaar. Nadat ik gestopt was met werken in verband met ziekte wilde ik toch iets doen. Toen zag ik een advertentie hiervoor in de krant. Voor mij is het helemaal ideaal omdat ze mijn achterburen zijn. Zo zie ik de bewoners ook in het dagelijks leven. Qua werk heb ik geen achtergrond in de zorg, ik vind het gewoon fijn om iets voor mensen te betekenen. In het weekend ga ik ook wel eens met een paar bewoners naar het dorp om een kopje koffie te drinken ofzo. Het is mooi om op deze manier iets voor anderen te kunnen doen, mensen die niet zelfstandig het dorp in kunnen gaan. Anders wordt hun wereld wel heel klein."

"Hun ouders worden natuurlijk ook ouder en vallen soms weg. In het begin deden we vooral veel knutselwerkjes, maar nu doen we vooral kleuren voor volwassenen, ook van die ansichtkaarten. Zo neem ik ook regelmatig iets mee van de kringloopwinkel waar ik werk. Ik ga ook regelmatig mee met uitjes zoals bowlen, de Efteling of Madurodam. Dat is nog een hele organisatie. Voor mij is het een soort sport om daarvoor dingen te regelen. Toevallig had ik toen kaartjes gewonnen voor Madurodam, dus die hebben we gebruikt en ik had de sponsorbus geregeld, zulk soort dingen vind ik gewoon leuk om te doen. Eén middag in de week sta ik ook achter de kassa bij kringloopwinkel De Wisselbeker. De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen en dat vind ik mooi. Het zijn meestal doelen in het buitenland voor kinderen die niets hebben, maar tegenwoordig doen we ook steeds meer voor doelen in de regio. Het is echt niet te geloven wat er allemaal binnenkomt aan spullen, het is mooi dat er zoveel spullen hergebruikt kunnen worden. Dit doe ik ook alweer zo’n tien jaar, zo blijf ik bezig. Het is een mooie combinatie van twee dingen die heel verschillend zijn. Ik heb een hoop collega’s en dan ben ik nog één van de jongsten. Natuurlijk kunnen we altijd nog vrijwilligers gebruiken, zowel bij Villa Casper maar zeker ook bij de kringloopwinkel.”

Kijk voor meer informatie op: www.wisselbeker.nl.

Meer berichten