Beet! Lezing over de vis in de kunst
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Henk Slechte verzorgt een lezing over de vis in de kunst.
Henk Slechte verzorgt een lezing over de vis in de kunst.

Beet! Lezing over de vis in de kunst

  •   188 keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - De Rotary Club Pijnacker-Nootdorp organiseert op maandag 30 september een lezing over  de vis in de kunst. De lezing wordt verzorgd door historicus Henk Slechte en vindt plaats in restaurant Tout le Monde, Noordweg 19 te Pijnacker. De inloop is vanaf 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur.

Een luchtig onderwerp misschien, of misschien wel een onderwerp met een luchtje. Niets is echter minder waar, want de vis heeft op talloze manieren het leven van de mens in de afgelopen eeuwen beïnvloed.

Vis, visserij, vissers en visnetten worden vanaf de late middeleeuwen in de beeldende en de toegepaste kunsten gebruikt als beeldtaal of symbool. In de lezing passeren de elementaire vis, de vis die op afbeeldingen staat voor bijvoorbeeld het element 'Water' of het dierenriemteken 'Vissen', maar ook de religieuze vis, waarvan Jona en de Wonderbare Visvangst bekende voorbeelden zijn. Een prikkelende en verrassende vissoort in de kunst is de erotische vis die laat zien hoe de tijdgenoten van de kunstenaars over liefde en erotiek dachten.

En dan zijn er de morele vis, die als waarschuwing diende, bijvoorbeeld voor de opvoeding en het gedrag maar ook voor de gevaren van het huwelijk, en de spreekwoordelijke vis, die samen 125 andere spreekwoorden is afgebeeld op het spreekwoordenschilderij van Pieter Bruegel. En natuurlijk was de visserij een symbool voor de welvaart.

Veel symbolen die vooral in de 16de en 17de eeuw populair waren komen we nu nog tegen in de (toegepaste) kunst, zoals spotprenten. Ze passeren ook in de lezing, waarin wordt uitgelegd waarom vis nu juist in de Nederlandse kunst zo intensief werd gebruikt als beeldtaal.  

De lezing sluit naadloos aan bij de tentoonstelling 'Beet! Vissen naar verborgen betekenissen', die nog tot en met 10 november a.s. te zien is in het Dordrechts Museum.  Basis van de tentoonstelling is het boek 'Vis in beeld', dat Henk Slechte schreef en waarvoor hij 25 jaar onderzoek deed. Tentoonstelling, boek en de lezing laten zien hoe sterk vis de Nederlandse kunst en cultuur heeft verrijkt.

In de pauze en na afloop kunt u napraten onder het genot van een drankje en natuurlijk een vishapje!

Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp is van harte welkom. Het bijwonen van de lezing is gratis en biedt ook een leuke kennismaking met de Rotary Club Pijnacker-Nootdorp. Meldt u zich s.v.p. vooraf aan bij het secretariaat van de Rotary Club Pijnacker-Nootdorp: events@rotary-pn.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>