Esther en Hans op de grens van de oude kern en nieuw Delfgauw. Het beroemde paaltjespunt bij de Pauwmolen.
Esther en Hans op de grens van de oude kern en nieuw Delfgauw. Het beroemde paaltjespunt bij de Pauwmolen.

Eén bewonersvereniging voor heel Delfgauw

Actueel 1.359 keer gelezen

Delfgauw - Sinds de jaren negentig waren er 'nog steeds' twee bewonersvereniging actief in Delfgauw. Actief moet eigenlijk tussen aanhalingstekens want de ene was en is nog wel heel actief terwijl de andere een slapend bestaan leidde.

De ene dat is de Bewonersvereniging Delfgauw die destijds voortkwam uit 'de oude kern Delfgauw' en de andere dat was de Bewonersvereniging Oude Laen die bij de start van de bouw van de wijk Delfgauw-Emerald is opgericht om kopers van woningen te ondersteunen bij hun contacten met de gemeente, bouwers/ontwikkelaars enzovoort. Deze vereniging heeft vanaf 2012 eigenlijk alleen nog maar geslapen en af en toe de knip getrokken… Nu is Oude Laen opgeheven en worden de bewoners van Emerald opgeroepen om lid te worden van de Bewonersvereniging Delfgauw. Als ze dat al niet zijn tenminste. De tijd dat de Bewonersvereniging Delfgauw zich vooral bekommerde om de bewoners van de oude kern van Delfgauw was namelijk al even voorbij.

Dat zegt de nog vrij nieuwe voorzitter van de Bewonersvereniging Delfgauw, Esther Hasselman. Het is eigenlijk heel grappig dat zij sinds een paar jaar aan de Wethouder Sonneveldhof woont. Dat is feitelijk een stukje nieuw Delfgauw tegen de oude kern aan. Zij woont dus eigenlijk op neutraal terrein en is de ideale persoon om bij de Bewonersvereniging Delfgauw nieuwe stijl de kar te trekken. Nog grappiger is dat Esther actief is geworden bij de bewonersvereniging om Delfgauw, om de woonomgeving en de mensen beter te leren kennen. Esther geeft tekst en uitleg samen met Hans Meijerrathken, een heerlijk enthousiaste vent die vanaf het prille begin van Emerald actief is geweest bij Oude Laen. Hij kwam hier wonen vanuit de wijk Wippolder en werd eigenlijk meteen actief, samen met anderen.

Eigenlijk is Hans de enige die klaarwakker is gebleven. Hij leidt de juridische eliminatie van de vereniging. Dat is begonnen met algemene ledenvergaderingen waar dan helaas bijna niemand op af kwam, nu volgt de procedure bij de KvK. Officieel is de vereniging op dit moment 'in surseance'. De resterende gelden gaan over naar de Bewonersvereniging Delfgauw en dan is Oude Laen nieuw verleden. Hans is vorig jaar juni na 41 jaar werken, voornamelijk bij de TU Delft, met pensioen gegaan en heeft prachtig de tijd om actief te worden bij 'zijn' nieuwe bewonersvereniging. Als echte Emeralder weet hij wat daar speelt en is hij een goede verbindingsman om de Delfgauwenaren van Emerald meer te betrekken bij de Bewonersvereniging Delfgauw die ooit is opgericht om de belangen van de oude kern Delfgauw met 600 woningen te verdedigen ten opzichte van de nieuwe wijk van 2.400 woningen die de oude kern dreigde te overvleugelen. Dat is nu allemaal verleden tijd: er is nu één Delfgauw waar genoeg speelt en genoeg te doen is op het vlak van belangenbehartiging en wijkontwikkeling. Esther en Hans kunnen zo een aantal zaken opnoemen waar ze mee bezig zijn. Afvalscheiding. Waarom niet daarmee beginnen! In de oude kern worden ze 'opgescheept' met smurfkliko's, nadat ze die in nieuw Delfgauw hebben weten tegen te houden door de verzamelcontainers beter te benutten. Avalex heeft de bewoners erbij betrokken. Er kwam een goede oplossing maar de bewoners wachten nu al heel lang op cijfers.

Gescheiden inzamelen leunt qua motivatie op resultaat. Tegelijk vindt Esther Hasselman dat de gemeente en Avalex beter moeten communiceren met de bewoners voordat ze met 'iets' komen. Andere zaken die spelen: de mogelijke verplaatsing van het Bart Dekkerveld in verband met bouwplannen. De rotonde Ruijven/Emerald die een kruising moet gaan worden. De herstructurering van de S-bocht in de oude kern Delfgauw. Het groot onderhoud op de N470 en mogelijke maatregelen daar. Maar de Bewonersvereniging Delfgauw is ook bezig met het organiseren en ondersteunen van activiteiten, met als speerpunt De Buitenspeeldag.

Oude Laen was destijds ook bezig te transformeren naar een bewonersvereniging die activiteiten organiseert. Die weg liep volgens Hans Meijerrathken dood door een gebrek aan vrijwilligers. Daarna heeft Oude Laen initiatieven financieel ondersteund, zoals Cultuur Impuls, de Buurttuin en jaarlijkse Sintintocht. Dat waren nuttige bestedingen van het geld dat door – op de top – 716 leden was opgebracht. Het restant gaat naar de Bewonersvereniging Delfgauw die opkomt voor en meedenkt met alle Delfgauwenaren!

Uit de krant