Afbeelding
INGEZONDEN

Gemeente en Avalex overvallen inwoners, (sport)verenigingen en scholen met papiercontainer-aan-huis

Actueel 6.026 keer gelezen

Gemeente en Avalex overvallen inwoners, (sport)verenigingen en scholen met papiercontainer-aan-huis

Deze ingezonden brief is een gezamenlijk initiatief van de (sport)verenigingen en scholen die oud papier en karton inzamelen in onze gemeente ("OPK-verenigingen"). De gemeente heeft recent – via de Telstar/Eendracht en de eigen website – alle huishoudens geïnformeerd dat zij in januari een papiercontainer-aan-huis zullen ontvangen. Iedereen heeft hierover ook een brief van Avalex ontvangen. Geen van deze berichten bevat echter informatie over de oud papier en kartoninzameling door de OPK-verenigingen, terwijl jaarlijks tweederde van het oud papier en karton door ons wordt ingezameld. Dit heeft tot tal van vragen van inwoners geleid. Via deze ingezonden brief willen wij allereerst een aantal onduidelijkheden ophelderen:

Blijven de papiercontainers van de OPK-verenigingen staan?
Ja. De OPK-verenigingen blijven doorgaan met het inzamelen van oud papier en karton, ook als inwoners straks een papiercontainer-aan-huis hebben. RKDEO blijft doorgaan met het maandelijks huis-aan-huis ophalen van oud papier en karton in Nootdorp.

Kan de nieuwe papiercontainer geweigerd worden?
Ja. De papiercontainer is de eerste zes maanden op proef, maar kan ook vooraf geweigerd worden. Dan dient men een e-mail te sturen naar info@pijnacker-nootdorp.nl met een vermelding van de reden en de naam en adres. Zo zijn er inwoners die geen ruimte hebben voor een extra papiercontainer-aan-huis. Er zijn inwoners die geen papiercontainer in het zicht willen hebben in de (voor)tuin. Er zijn ook inwoners die willen doorgaan met het deponeren van oud papier in een van de containers van de OPK-verenigingen en daarom geen papiercontainer-aan-huis willen. Op de website van een aantal OPK-verenigingen is een voorbeeldbrief te vinden.

Wij hekelen de onvolledige informatieverstrekking door de gemeente en Avalex en de bijzondere timing. Een extra afvalcontainer-aan-huis ligt gevoelig bij inwoners. Denk aan Emerald. Door pas in de week voor de kerstvakantie huis-aan-huis een brief te sturen en in januari meteen de papiercontainers te verstrekken, is er nauwelijks gelegenheid om te reageren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor buurt- en bewonersverenigingen. Door niet met inwoners en verenigingen te overleggen, wordt de papiercontainer aan iedereen opgedrongen.

In overleg met de gemeente is afgesproken dat de OPK-verenigingen na de zomervakantie van 2018 ook kleding zouden gaan inzamelen. Al vele maanden wachten wij op informatie van Avalex hierover. Sinds twee maanden 'bestoken' wij het college hierover met stevige brieven en e-mails, maar een antwoord hebben wij nog niet ontvangen. Door het veelvuldige contact is het extra opvallend dat de OPK-verenigingen niet genoemd worden in de nieuwsberichten over de papierinzameling.

Terug naar de oud papier en kartoninzameling. In de toekomstige situatie met en zonder een papiercontainer-aan-huis hopen wij dat onze inwoners massaal blijven doorgaan met het inleveren van oud papier en karton bij onze containers. Het mes snijdt aan twee kanten: wij bieden de mogelijkheid om op eenvoudige wijze oud papier en karton in te leveren en dit levert ons inkomsten op. Jaarlijks wordt 1,75 miljoen kg door ons ingezameld. Voor de OPK-verenigingen is dit een belangrijke inkomstenbron en draagt het bij aan de continuïteit van het verenigingsleven in onze gemeente. De toch al hoge motivatie van onze inwoners tot afvalscheiding wordt door het 'omgekeerd inzamelen' hopelijk nog hoger. Zo zit er nog steeds oud papier en karton in ons restafval. Dit is niet duurzaam en zonde!

De OPK-verenigingen in onze gemeente waar oud papier en karton ingeleverd kan worden, zijn:

• Avanti
• Bewonersvereniging en scholen Koningshof / Tafeltennisvereniging
• Bewonersvereniging Oude Leede
• DSVP
• Ipse de Bruggen Nootdorp
• Maria Basisschool
• OBS De Ackerweide / De Bonte Tol
• OBS Triangel
• Oliveo Handbal / scholen van MFA Het Nest
• Oliveo Voetbal
• Ontmoetingscentrum De Acker / Hervormde Actiegroep Noord
• RKDEO
• Ruiterclub Pijnacker
• SV Nootdorp
• Willem-Alexanderschool

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant