Juf Yvonne veertig jaar in het onderwijs
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Voordat de leerlingen van groep 3 lekker genoten van de traktatie, gingen ze even op de foto met juf Yvonne.
Voordat de leerlingen van groep 3 lekker genoten van de traktatie, gingen ze even op de foto met juf Yvonne.

Juf Yvonne veertig jaar in het onderwijs

  •   1465 keer gelezen   Actueel

Het was echtgenoot Henk die maandagmorgen vroeg met nieuwe verrassingen kwam aanlopen in het bijgebouw van de Beatrixschool in het centrum van Pijnacker. Daar werkt Yvonne Klein Rouweler-Glas al een aantal jaren met heel veel plezier. Met collegajuf Wilma Hagenaar heeft ze een van de twee groepen 3 en dat gaat geweldig goed.

Vlak voor de herfstvakantie werd Yvonne al verrast door haar ruim twintig collega's. Ze zou wat kinderboeken ophalen in De Soete Suikerbol, nee zitten daar ineens zo ongeveer alle docenten en andere medewerkers van de Beatrixschool voor een feestelijk en uiteindelijk bijzonder gezellig jubileumetentje.

Yvonne was dat er maandagmorgen na de vakantie iets stond te gebeuren maar over het hoe en wat tastte ze in het duister. Om 9.00 uur zou er een praktische verkeersles plaatsvinden met de klas op het schoolplein, maar dat werd iets later. Echtgenoot Henk, tegenwoordig ook actief in het onderwijs als docent Nederlands op een school voortgezet onderwijs in Rotterdam Zuid, was bij Bakker Van Maanen geweest en had daar een paar dozen heerlijke gebakjes besteld en opgehaald met daarop het getal 40. De kinderen zaten dus al vroeg lekker aan het gebak en genoten daar volop van.

Maar eerst werd er 'Lang zal ze leven gezongen' voor juf Yvonne. Toch was niet jarig en ze werd ook geen veertig. Anders zou ze meteen na haar geboorte in het onderwijs actief zijn geworden. "Dan zou u juf zijn geworden toen u één was", had een slimme leerling al uitgerekend.

Later werd er nog gevraagd naar de werkelijke leeftijd van juf Yvonne en die maakte daar geen geheim van maar juist een leuke rekenoefening. Een enkeling schatte de juf in op 75 jaar maar zo 'erg' is het nog lang niet. Ze is 59 en op haar negentiende begonnen als kleuterjuf. Ze heeft het grootste deel van haar onderwijsloopbaan in Pijnacker gewerkt, ook nog in het gebouw aan de Thorbeckelaan in Pijnacker-Noord dat tot voor kort uitvaartcentrum was en nu wordt 'omgeschoold' tot bridgehome.

Yvonne stamt uit het kleuteronderwijs dat midden jaren tachtig met het lager onderwijs werd samengevoegd tot basisonderwijs. Collega-juf Wilma vertelde maandagmorgen dat de klas en de school nog steeds de vruchten plukken van de kleuteronderwijsachtergrond van Yvonne. "Ze is van huis uit gewend om niet alles vanuit leerboeken aan te pakken maar zelf onderwijsvormen te bedenken. Daar is ze heel creatief in en dat levert heel verrassende dingen op."

Yvonne is dus 59 en mag zeker nog acht jaar juf zijn. En dat vindt ze helemaal niet erg. Ze heeft het nog net zo naar haar zin als toen ze veertig jaar geleden begon. Henk zegt dat haar nuchterheid en haar 'eeuwige rust' haar sterke kanten zijn. Ze is altijd positief en vindt overal een oplossing voor. Zelf zegt ze: "Ik ben begonnen in een tijd dat het allemaal veel rustiger er aan toe ging. Tegenwoordig hebben nieuwe leerkrachten veel meer verplichtingen. Ze moeten van alles administreren en daardoor is er meteen veel meer stress. Ik heb de tijd gekregen om er in te groeien. Destijds gingen wij tussen de middag gewoon nog even met elkaar bij Van Ouds het Raadhuis lunchen. Dat zou nu ondenkbaar zijn."

De Pijnackerse is overigens afkomstig uit Broek op Langendijk in Noord-Holland, vandaar haar West-Friese nuchterheid. Yvonne Glas ontmoette ergens romantisch langs de Rijn bij een vakantieweek voor gehandicapten van De Wielewaal Henk Klein Rouweler met wie ze trouwde en in Pijnacker ging wonen. Ze hebben twee dochters, Liesbeth en Anna.

Liesbeth was er maandag ook even bij. Anna niet: zij is op reis en wandelt nu door Nepal. Yvonne kreeg van de kinderen een mooi ingelijst geïllustreerd document met daarop allemaal korte uitspraken van de kinderen over Yvonne. Van A tot Z droegen de leerlingen 'hun' zinnetje voor. Kortom: het was één groot feest in de klas en dat op maandagmorgen nog voor 9.00 uur.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>