Afbeelding

Gemeentebelangen organiseert cursus Gemeentepolitiek

Actueel 691 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Gemeentebelangen organiseert voor de inwoners van Pijnacker-Nootdorp de cursus Gemeentepolitiek. In januari dit jaar stelde Gemeentebelangen nog voor om dit als gemeente te organiseren, maar het lukte niet om in de gemeenteraad de handen op elkaar te krijgen voor een gratis cursus van Pro Demos.

De lokale partij is dan ook op zoek gegaan naar een alternatief en heeft dit nu gevonden in een kennismakingscursus die ontwikkeld is door Leefbaar 3B Lansingerland, waar echter wel kosten aan verbonden zijn. Bij voldoende aanmeldingen gaat de cursus op dinsdag 23 mei 2017 ook in Pijnacker van start. Aanmelden kan per e-mail via info@gbpn.nl.

De cursus gaat over het reilen en zeilen van de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie. Wat houdt het werk als gemeenteraadslid in? Wat doet een gemeenteraadslid eigenlijk? Welke kennis heb je als raadslid nodig? Op welke wijze worden inwoners bij het werk van gemeenteraadsleden betrokken? Voor welke dilemma's kom je te staan? Dit is een greep van vragen die tijdens de cursus aan bod zullen komen.

Wil je deze cursus graag volgen? Dat kan in zes avonden van elk 2,5 uur. De cursusdata zijn vooralsnog gepland op: dinsdag 23 mei, dinsdag 30 mei, maandag 5 juni, donderdag 8 juni, dinsdag 13 juni en donderdag 22 juni 2017 van 19:30 – 22:00 uur. Voor alle deelnemers neemt het bestuur van Gemeentebelangen een deel van de kosten op zich. Voor leden wordt dan nog een bijdrage gevraagd van € 37,50 en voor niet-leden € 47,50. Nadere informatie over de cursus kan ook via bovengenoemde e-mail worden opgevraagd. Er kunnen zich maximaal 20 personen aanmelden dus wees er snel bij want vol is vol!

Politieke betrokkenheid
De gemeente krijgt vanuit Den Haag steeds meer taken en bevoegdheden toebedeeld. De agenda en besluiten van de gemeenteraad worden dan ook steeds belangrijker en omvangrijker. Als lokale politieke partij vindt Gemeentebelangen het dan ook belangrijk dat inwoners meer worden betrokken bij de politiek. "Dat hebben we gedaan door bijvoorbeeld de mogelijkheden voor het indienen van een burgerinitiatief fors te vergroten, maar ook het vergroten van inzicht en vertrouwen van inwoners in de lokale politiek is belangrijk!", aldus raadslid Richard van Oevelen.

In veel gemeenten een succes
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en daarna is in veel gemeenten al een cursus als deze georganiseerd. Naar aanleiding van het succes van deze cursussen is begin 2016 onderzoek gedaan naar de effecten. Dit onderzoek heeft laten zien dat deelnemers na afloop van de cursus aantoonbaar meer kennis en meer vertrouwen hebben in de lokale politiek. Veel deelnemers zijn uiteindelijk ook zelf politiek actief geworden.

"Dat is precies de bedoeling. Gemeentebelangen wil inwoners van Pijnacker-Nootdorp uitdagen en stimuleren een actieve rol te gaan spelen. Zeker nu we richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaan, is deze cursus dus bijzonder interessant voor inwoners die graag raadslid of commissielid zouden willen worden. Dus meldt u vooral aan!", besluit fractievoorzitter Ina Mantjes enthousiast.


Ina Mantjes is vanavond tussen 18.00 en 20.00 uur te beluisteren in het radioprogramma Dossier Mastenbroek op Lansingerland FM.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant