Kevin, vader Peter, Nick en Wesley van der Burg hebben een hele spannende Escape Room gebouwd in Bezuidenhout in Den Haag.
Kevin, vader Peter, Nick en Wesley van der Burg hebben een hele spannende Escape Room gebouwd in Bezuidenhout in Den Haag.

Vader en zoons uit Delfgauw bouwen schitterende Escape Room

Actueel 1.857 keer gelezen

Delfgauw - Escape Rooms. In 2013 opende de eerste in Nederland en inmiddels is het concept razendpopulair. In een Escape Room word je samen met een groep mensen opgesloten in een kamer. Aan de hand van aanwijzingen en puzzels moet je proberen zo snel mogelijk uit de kamer te ontsnappen. De Delfgauwse familie Van der Burg heeft onder de naam Escape Experience in het Haagse Bezuidenhout een schitterend exemplaar gebouwd: Verdieping 13.

Vader Peter en broers Kevin, Nick en Wesley van der Burg zijn zelf fervent Escape Roombezoekers. "Na ons eerste bezoek aan een Escape Room zijn we gelijk fan geworden van het concept", vertelt Kevin, die samen met zijn tweelingbroer Nick in de Warmoezierstraat in Delfgauw woont. De rest van de familie is inmiddels verhuisd. Na een paar bezoeken aan verschillende Escape Rooms wilden ze zelf de uitdaging aangaan. Ze kregen een idee en zijn dat steeds verder gaan uitwerken, zegt Wesley: "De puzzels bedenken en de schema's opzetten duurde ongeveer anderhalf jaar. We hebben het eerst in het klein opgezet bij m'n vader thuis. Werkt het wel? Toen hebben we een ruimte gehuurd en zijn we gaan bouwen." De mannen hebben ingezet op een zogenoemde 'tweede generatie' Escape Room. Dat was door de verschillende achtergronden van de mannen heel goed mogelijk. "Mijn vader en broers hebben verstand van software en elektronica en ikzelf heb een grafische achtergrond. Dat sloot naadloos op elkaar aan", vertelt Kevin. Een eerste generatie Escape Room is er een van het eerste uur. Analoog, met sleutels en hangsloten. De Escape Room van de familie van der Burg is andere koek. Erg modern, met licht- en geluidseffecten en vele technische vernuftigheden. "Wij wilden het echt anders aanpakken. Daar blinken we wel in uit. We doen veel met elektronica, veel puzzels werken alleen op die manier."

50/50
Escape Room Verdieping 13 is sinds januari operationeel. Inmiddels zijn zo'n zeventig teams opgesloten en is het de helft gelukt om te ontsnappen. Je begint in een lift die je na wat horten en stoten begeleid naar de dertiende verdieping. In een ietwat stoffige huiskamer moet je op zoek naar allerlei aanwijzingen die de oud-bewoner heeft achtergelaten. Logica, hoofdrekenen, puzzelen; allerlei hoofdbrekens passeren de revue. Vanuit de controlroom kijken de broers toe op de voortgang van de groep. Overal hangen camera's en ze horen ook alles wat er gezegd wordt. "Zo kunnen we indien nodig een beetje bijsturen met korte aanwijzingen. Daar hebben we ontzettend veel lol in. Soms ontstaan felle discussies of is de groep net lekker op gang en gaat het door een stommigheidje mis", aldus Kevin. "De kamer is aan kleine veranderingen onderhevig. Als wij zien dat veel mensen steeds op dezelfde puzzel stuklopen, doen we er wat aan. We proberen de vijftig procent slagingskans te behouden." Een Escape Room gaat best lang mee. De houdbaarheidsdatum is ruim. "We kunnen nog wel een paar jaar door met deze kamer. We zijn wel van plan om in de ruimte hiernaast een tweede kamer te bouwen. Ideaal voor grote groepen. Denk aan personeelsfeestjes of vrijgezellenavonden. Nu is er echt maar ruimte voor zes personen."

Review
De Escape Room van de heren Van der Burg doet het goed op reviewwebsites. Bezoekers zijn enthousiast. Het is best een pittige kamer. De moeilijkheidsgraad is hoog. Om binnen zestig minuten weer buiten te staan moet je ook een rap tempo aanhouden en heel goed samen blijven werken. "Mooie Escape Room, briljante effecten en een leuk verhaal. De puzzels zijn complex, maar te doen als je met een slimme groep bent. Een echte aanrader", schrijft iemand. Benieuwd geworden? Neem dan een kijkje op de website www.escapeexperience.nl. Escape Room Verdieping 13 vind je aan de Haverkamp 226 in Den Haag. Meld je wel eerst aan voordat je een bezoek brengt!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant