Foto: Jonathan de Bruin
Foto: Jonathan de Bruin

Bijna maandelijks ongevallen op rotondes

Actueel 4.280 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - In de afgelopen twee jaar zijn 39 ongevallen bekend op of bij rotondes in Pijnacker-Nootdorp. Het gaat vooral om de rotondes Oostlaan-Meidoornlaan, Westlaan-Europalaan, Europalaan-Oranjelaan, Noordweg-Nobellaan-Sportlaan, Oudeweg-Molenaar Blonkweg en Hofweg-Gildeweg.

Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren. De politica maakt zich grote zorgen over de verkeersveiligheid op de rotondes in Pijnacker. In 24 van de gevallen ging het om ongevallen met fietsers of scooterrijders, zo blijkt uit de stukken.

"In de meeste gevallen is niet bekend of de weersomstandigheden of zicht van invloed zijn geweest. In enkele gevallen is sprake van gevallen fietsers zonder dat een aanrijding heeft plaats gevonden. Daarbij kan natheid van het wegdek van invloed zijn geweest. In één geval is mogelijk een laagstaande zon van invloed geweest. Uit de gegevens blijkt niet duidelijk dat snelheid van de (brom)fietsers een rol heeft gespeeld.", laat de gemeente Pijnacker-Nootdorp aan Van Viegen weten.

"In veel gevallen is niet goed kijken de oorzaak. Fietsers worden over het hoofd gezien, waarbij het niet uitmaakt van welke kant de fietser komt. Opvallend is het aantal bijna-aanrijdingen waarbij de (brom)fietser valt door het remmen of uitwijken"', vervolgt de gemeenteambtenaar zijn conclusies.

De gemeente gaat ook actie ondernemen, zo blijkt uit de beantwoording. "We gaan de problematiek op de rotondes meenemen in de verkeersveiligheidsanalyse die voor dit jaar op de planning staat. Verder willen we in de media en langs de weg op lichtkranten en campagneborden, aandacht besteden aan verkeersveiligheid op rotondes. We willen weggebruikers bewust maken van het gevaar op rotondes met feiten (gemiddeld één ongeval met fietser/scooter per maand) en het belang van zichtbaarheid, regels en verkeersveilig gedrag."
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant