Afbeelding

Overhandiging miljoenste rijbewijs met chip

Actueel 11 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Burgemeester Francisca Ravestein overhandigde vanmorgen het miljoenste rijbewijs met chip aan een inwoonster van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) geeft de nieuwe rijbewijzen af sinds november 2014. Het nieuwe rijbewijs heeft meerdere moderne echtheidskenmerken. Op bepaalde plekken is bijvoorbeeld reliëf te voelen, is er een opvallend doorzichtig rond venster (clear window) in het rijbewijs aangebracht en er zit een hologram op het rijbewijs die van kleur verandert als het kantelt.

QR-code
Het rijbewijs heeft ook een Quick Response (QR)-code. Dit is een tweedimensionaal grafisch patroon. Hierin staat de MRZ-code. Met de QR-code kunnen opsporingsautoriteiten in de toekomst bij controle de chip van het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

Chip in het rijbewijs
In het nieuwe rijbewijs zit een chip. Deze is vanaf de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als ook op het rijbewijs te lezen zijn. De chip is beveiligd tegen het op afstand uitlezen. Uitlezen lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ), een eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat.
 
Oud rijbewijs blijft geldig
Oude rijbewijzen blijven geldig tot de datum die op het rijbewijs staat. Het aanvraagproces en de kosten van een rijbewijs blijven hetzelfde.
 
Uitgiften per jaar
Per jaar verstrekt de RDW ongeveer 1,4 miljoen rijbewijzen. Het rijbewijs is een veel gebruikt identificatiedocument in Nederland.

Uit de krant