Afbeelding

Kiek Haket exposeert solo in Zoetermeer

Actueel 128 keer gelezen

In het Terratorium, een galerie in de Dorpsstraat in Zoetermeer, heeft de Pijnackerse kunstenares Kiek Haket sinds zaterdag 7 maart een solo-expositie.

Eind vorig jaar was Kiek op televisie in het programma Sterren op het Doek. Met twee andere kunstenaars portretteerde ze toen de actrice Angela Schijf. Kiek heeft zich de laatste jaren toegelegd op portretten. Op bijgaande foto heeft ze haar vader Aad Haket treffend neergezet: een karakteristiek portret van een karakteristieke vent met een karaktervolle kop.

Het werk dat Kiek Haket dat in het Terratorium laat zien, heeft ze getekend en geschilderd op natuurlijke materialen zoals linnen, hout en jute. "Mensen, in hun oneindige verschijningsvormen en met vele emoties als verdriet of blijdschap, hebben een enorme aantrekkingskracht op mij. Dus waarom iets anders verbeelden", zegt Kiek.

"Vaak zien we om ons heen alleen de mooie kant van mensen. Maar een mens is meer dan dat. Met mijn werk wil ik juist de verscheidenheid laten zien. Verder maak ik graag een knipoog naar mijn onderwerp. Ik hou van de lach en geniet van mensen met zelfspot."

Kiek portretteert vooral vrienden en bekenden. "Voor mijn vrije werk kan ik ze om bijzondere diensten vragen. Gekke standen, rare plekken. De meeste vrienden zijn bereid om mee te werken! Ook mijn kinderen zijn een onuitputtelijke inspiratiebron. De dingen die zij bedenken zijn zo origineel, zo vrij. Dat is moeilijk te negeren."

Nerven
"Normaal gesproken werk ik met olieverf, omdat ik dan een portret kan boetseren op het doek. Dat is heerlijk. Ik ben altijd op zoek naar originaliteit en zit nu midden in een materiaalonderzoek. Ik werk hierbij zoveel mogelijk met authentieke, natuurlijke materialen en hierdoor, min of meer gedwongen, met acrylverf. De materialen zijn niet alleen drager meer, maar ook achtergrond. Zo portretteer ik op eikenhout waar de schors nog aan zit. De nog zichtbare nerven gaan letterlijk door het lijf en het hoofd heen. Het materiaal wordt op deze manier deel van het kunstwerk."

Uit de krant

Uit de krant