Afbeelding

Ondanks veel bewolking toch bruinen

Actueel 29 keer gelezen

Regio - Voor veel mensen is het deze week meivakantie en dus een periode om buiten te vertoeven. Hoewel bewolking de komende dagen overheerst, kan het raadzaam zijn om de huid te beschermen tegen verbranding door de zon. Dat meldt MeteoGroup aan Telstar Online.

Ongeveer 5% van het zonlicht dat het aardoppervlak bereikt, bestaat uit ultraviolette straling (UV) die schadelijk is voor de huid. De intensiteit van UV-straling wordt veelal aangeduid door middel van de UV-index of ook wel zonkracht. Een hogere zonkracht geeft aan dat een gemiddelde huid eerder schade ondervindt als gevolg van aaneengesloten blootstelling aan zonnestraling. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bepaalt dagelijks de verwachte zonkracht, die publiekelijk beschikbaar worden gesteld. In ons land lopen de waarden voor de zonkracht uiteen van maximaal 1 in januari tot maximaal 8 in juli. Zuidelijkere gebieden als de Mediterrane landen en de Alpen en Pyreneeën ontvangen gemiddeld meer zonnestraling dan onze regio, waardoor de UV-index daar in het zomerseizoen regelmatig waarden van 10 tot 12 weet te bereiken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft het echter absoluut niet zonnig weer te zijn om verbrandingsverschijnselen aan de huid te krijgen. Dit heeft te maken met de verstrooiing van zonlicht.

Diffuse straling
De aanwezigheid van wolken heeft zeker invloed op de hoeveelheid inkomende straling. Zo wordt een belangrijk deel van de zonne-energie door bewolking direct teruggekaatst naar het heelal. Toch weet een deel van de energie als gevolg van verstrooiing door wolkendruppeltjes het aardoppervlak te bereiken, waardoor ook ultraviolette straling door het wolkendek heen komt. In tegenstelling tot directe straling spreken we hier van diffuse straling als gevolg van verstrooid zonlicht. Grofweg kan gesteld worden dat de UV-index ongeveer wordt gehalveerd bij bewolkt weer ten opzichte van onbewolkte condities. De UV-straling is als gevolg van de relatief hoge energetische intensiteit een belangrijke bron van huidkanker, doordat deze straling bij een overdosis schade veroorzaakt aan huidcellen. Hierdoor wordt aangeraden om bij een relatief hoge zonkracht direct zonlicht te mijden en de huid regelmatig in te smeren met anti-zonnebrandcrême. Doordat de mate van UV-straling onafhankelijk is van de luchttemperatuur, zal je huid bij koude lucht net zo snel verbranden als bij warme lucht.

Verwachte zonkracht meivakantie
De komende dagen loopt de te verwachten zonkracht uiteen van 2 bij bewolkt weer tot 5 als het onbewolkt is. De middagtemperaturen komen veelal op 15 tot 20 graden uit. Aan het einde van de week steekt een noordelijke wind op. Daarmee schuift schone, heldere en koude lucht afkomstig van de Noordpool ons land binnen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zorgt de koelere lucht niet voor een lagere zonkracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant