Politie let op brandstichting auto’s

Actueel 21 keer gelezen

Regio - Voor het derde achtereenvolgende jaar zet Politie Haaglanden in de periode rondom de jaarwisseling een zogenoemd autobrandenteam in. Dit team richt zich niet alleen op het tegengaan van autobranden, maar ook op het opsporen van daders.

De regio werd de afgelopen jaarwisselingen steeds vaker geconfronteerd met autobranden. Rondom de oud- en nieuwviering van 2008/2009 gingen in Haaglanden 52 auto’s in vlammen op, een jaar later was dat aantal teruggebracht naar 37. Inmiddels staat de teller op negen uitgebrande auto’s. Zo gingen dinsdag 21 december bijvoorbeeld nog twee auto’s in vlammen op op een parkeerplaats aan de Watersnipstraat in Delft. De brandweer wist ternauwernood te voorkomen dat het vuur oversloeg op een derde auto.

Voorkom brandstichting

Politie Haaglanden geeft een hoge prioriteit aan de aanpak van deze autobranden en heeft samen met andere organisaties diverse maatregelen genomen om het aantal autobranden terug te dringen. Zo surveilleert de politie in aanloop naar de jaarwisseling bijvoorbeeld vaker dan gebruikelijk op zogenoemde ‘hotspots’. De aanwezigheid van agenten is immers vaak al voldoende om brandstichters tegen te houden.

Daarnaast onderhoudt de politie veelvuldig contact met tankstationhouders. Zo bleek tijdens de afgelopen jaarwisseling dat jongeren vaak kleine hoeveelheden benzine aftapten in plastic flessen. Benzine die ze later gebruikte om – bijvoorbeeld – auto’s in brand te steken. Diverse tankstationhouders hebben op verzoek van de politie besloten het niet toe te staan dergelijke kleine hoeveelheden benzine mee te nemen.

In het kader van preventie biedt de gemeente Den Haag autobezitters de mogelijkheid om tijdens de nieuwjaarsnacht gratis of tegen gereduceerd tarief te parkeren in verschillende parkeergarages. De exacte locaties zijn te vinden op de internetsite van de gemeente. Daarnaast worden autowrakken die al langere tijd ongebruikt in een wijk staan, zoveel als mogelijk weggesleept.

Opsporing van daders

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen gaan er toch ieder jaar weer auto’s in vlammen op. Alle autobranden die tijdens en in aanloop naar de jaarwisseling plaatsvinden, worden onderzocht door het autobrandenteam. Daarnaast verstuurt Politie Haaglanden na iedere autobrand een bericht via Burgernet of SMS-Alert, waarin eventuele getuigen worden opgeroepen de politie zo snel mogelijk te informeren.

Beelden van daders

Bij het opsporen van brandstichters hoopt de politie ook veelvuldig gebruik te kunnen maken van foto’s of filmpjes die buurtbewoners zelf maken. Aan de hand van deze foto’s of beelden is het immers eenvoudiger om daders te herkennen en terug te vinden.

Mensen die mogelijke verdachten van brandstichting - of van andere vernielingen - op de gevoelige plaat of film hebben weten vast te leggen, wordt verzocht dit aan de politie door te sturen. Dit kan eenvoudig via een zogenoemde uploadmogelijkheid op de internetsite www.politie.nl/haaglanden. Vanzelfsprekend blijft het ook altijd mogelijk de politie op de hoogte te stellen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Uit de krant