Suijker: Meer uitkeringen door Ypenburg

Actueel 50 keer gelezen

Pijnacker - Het aantal uitkeringsgerechtigden in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is in 2008 opvallend gestegen. De laatste jaren was het aantal redelijk stabiel, tussen de 233 en 215.

In 2008 steeg het aantal met 47 gestegen ten opzichte van 2007. Dat is te lezen in het Jaarverslag 2008 Sociale Zaken dat besproken werd in de Commissie Welzijn op donderdag 8 oktober.

Wethouder Leo Suijker legde uit dat de stijging vooral te maken had met de oplevering van woningen in Ypenburg. ?De bouw van Emerald en Tolhek heeft nauwelijks effect gehad op de werkloosheidscijfers. Ypenburg is duidelijk een ander verhaal. De wijk heeft meer relatie met Den Haag en de problematiek is ook zwaarder dan we gewend zijn. We hebben hier soms te maken met gezinnen die al voor de derde generatie in de bijstand zitten. De gemeente heeft hiervoor nieuwe deskundigheid nodig. Huisbezoeken en fraudebestrijding zijn nu meer dan ooit belangrijk. Ook belangrijk is het betrekken van de Haagse werklozen bij onze samenleving. Dat zal niet meevallen, omdat deze groep erg Haags geori?nteerd is.?

Zowel Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief) als Jos? van Egmond (CDA) wilden hier nog wel aan toevoegen hier niet alleen geld gegeven moet worden, maar ook aan begeleiding moet worden gedaan.

Van de Gevel: ?Geef ze uitleg over uitgaven. Kijk eens hoeveel geld er naar bijvoorbeeld telefoonkosten en kleding gaat.?

Een ander ? niet onbelangrijk punt ? is dat 44 procent van de minima geen beroep doet op een regeling. Onder deze groep vallen ook ouderen met alleen AOW. ?Deze groep is groter dan de groep bijstandsgerechtigden?, aldus de wethouder.

?Een groot deel van hen heeft echter een eigen huis, dus vermogen, en daarom geen recht op een uitkering. De mensen zonder vermogen moet uit de groep gedestilleerd worden, maar het probleem is: hoe kun je ze bereiken? We gaan een plan van aanpak maken om het bereik van de regelingen te vergroten, en daarnaast wordt de aanvraagprocedure zo eenvoudig mogelijk gemaakt.?

Op de vraag van Jos? van Egmond of het allemaal nog wel te financieren is, als iedereen die aanspraak maakt op een toelage, die ook daadwerkelijk gaat aanvragen, antwoordt de wethouder dat daar voldoende budget voor is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant