'Wethouder beheerde geld niet goed'

Actueel 40 keer gelezen

Pijnacker - Wethouder Kees van der Kraan van de gemeente Pijnacker-Nootdorp moet volgens oppositiepartijen GroenLinks en Leefbaar Pijnacker-Nootdorp (LPN) aftreden.

Aanleiding is het rapport over de IJslandaffaire van onderzoeksbureau IRS, waaruit blijkt dat wethouder Van der Kraan het geld van de gemeente niet goed heeft beheerd. Dit meldt het AD. De twee raadsfracties dienden in oktober ook al een motie van wantrouwen in tegen wethouder Van der Kraan.

De 12 miljoen euro die de gemeente bij de omgevallen IJslandse Landsbanki heeft uitstaan, zijn voorlopig bevroren. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de gemeente het geld terug krijgt.

Automatische piloot

In het IRS-rapport is onderzocht of het college alert heeft gereageerd op de berichten over een groeiende financiële crisis in de wereld in relatie tot het eigen vermogensbeheer. Volgens het onderzoek ging de gemeente ook na alarmerende berichten over de financiële wereld en de twijfels over de IJslandse banken gewoon door met het wegzetten van geld. Door IRS geïnterviewde betrokkenen hadden het over de ‘automatische piloot’ en business as usual.

Leiderschap

'Dat zegt iets over het leiderschap van de wethouder', zegt VVD-fractievoorzitter Peter van Haagen. Zijn partij had aangedrongen om te onderzoeken of Van der Kraan zich een leider heeft betoond in tijden van crisis.

Onderzoeksrapport deposito’s openbaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant