Raadslid molenaar op molen Windlust

Actueel 276 keer gelezen

Nootdorp - Voor velen een verrassende combinatie: gemeenteraadslid in Pijnacker-Nootdorp, fractievoorzitter ChristenUnie/SGP én molenaar. Reden om nader kennis te maken met Cock Weerheim.

Natuurlijk doen we dat op de Nootdorpse molen aan de Oudeweg. Cock is pas geslaagd voor het molenaarsdiploma en als we hem bezoeken in zijn element dan draait de molen op een zonnige, maar fiks winderige dag. Tijdens het gesprek moeten we beiden letterlijk en figuurlijk alle zeilen bijzetten.

Cock Weerheim toont zich een gezellige prater op de eerste zolder van de molen. De wieken scheren langs de kleine raampjes. “Sinds juli 2008 ben ik officieel molenaar. Deze korenmolen hier in Nootdorp komt uit Delft en is een oorspronkelijke run en snuifmolen. Hij is zodanig gerestaureerd dat hij weer zou kunnen functioneren als zodanig, want dat is toch de bedoeling? Dankzij vrijwilligers en donateurs van de Stichting Vrienden van Molen Windlust is dit allemaal mogelijk, onlangs is de molen zelfs aangekocht. Een gedurfde stap en van belang voor onze gemeente! Ik ben ruim twee jaar in de leer geweest. Veel theorie- en praktijklessen. Je moet namelijk minstens 150 lesuren draaien, ik kwam aan de 600. Mijn oefenmolen was de Groeneveldse molen in Schipluiden. Een watermolen die nog als zodanig functioneert, met een rad van zes meter diameter. Fantastisch, hoe je natuurkracht gebruikt om natuur te beheersen.”

Zelfstandig draaien

“Ik ben nu vrijwillig molenaar en mag dus zelfstandig draaien. Zowel hier in Nootdorp als elders, ik doe ook de Korenmolen van ’s Gravenzande. Ook daar heb ik een stuk praktijkopleiding gehad. Op zaterdagen ga ik naar de molen. Van 9 uur ’s morgens tot 5 uur ’s middags. Het is echt heerlijk. Inspannen en ontspannen. Iedere molen is anders en eigenzinnig. Als kind had ik al iets met molens. Altijd tekenen en modellen maken. Met mijn vader overal kijken en toen op enig moment contact hier met vrijwillig molenaar Tinus Verwijmeren, ook raadslid en zelfs oud-wethouder. Les heb ik gekregen in Schipluiden van Rob van Zijll; ik zal de eerste dag nooit vergeten: hij joeg me meteen het wand in!”

Voelen

Cock Weerheim (53) is geboren en getogen in Pijnacker: Op het dorp! Hij is getrouwd en vader van een zoon en drie dochters. Op basis van zijn levensovertuiging is de ChristenUnie/SGP zijn duidelijke politieke keus. Sinds 2001 is hij raadslid en fractievoorzitter, als commissielid zit hij al vanaf 1994 in de gemeentelijke politiek. Hij volgde in de raad Rob van der Welle op. Van beroep is Cock calibratiemeester en dus werkzaam als ijkmeester om het maar eens populair uit te drukken. Bedenkelijk kijkt de nieuwe molenaar naar de lucht: “Voel je de molen. Hij zucht op de wind. Ik moet nu op de buien letten die daar over de Dobbeplas aankomen, valse wind moeten we niet hebben. Als aankomend molenaar krijg je uiteraard ook les in het weer. Alles over de gang der fronten, de staartjes van orkanen, hoge/lage drukgebieden, krimpende en ruimende wind, zwichten, aan de wind lopen, stilte voor de storm en daar zo mee omgaan dat de molen het naar zijn zin heeft en dan hebben wij het ook. Echt er bestaat veel moois op deze wereld en daar is deze molen en het molenaarsvak zeker een deel van. Mensen zijn hier welkom. Vrienden en donateurs ook!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant