Daar is de orgelman!

Actueel 66 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Sinds oktober 2007 is op diverse plaatsen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp met regelmaat het handdraaiorgeltje “Caranti” te zien. Het orgel, gebouwd in 1988, was kort daarvoor aangekocht door Richard Coenradie en Ron van Straten.

Met name winkelcentrum Emerald in Delfgauw werd vanaf het begin vrijwel wekelijks op zaterdag bezocht en diverse keren werd ook de Parade in Nootdorp aangedaan. Daarnaast verleenden al snel diverse andere gemeenten vergunning om met het orgel in het straatbeeld te verschijnen.

Voor de eigenaren is het orgel een hobbymatige activiteit, waarbij inkomsten van bijvoorbeeld het mansen (het geld wat in het bakje wordt gedaan) weer ten goede komen aan het orgel in de vorm van onderhoud en het laten maken van nieuwe boeken zodat het repertoire kan worden uitgebreid. De afgelopen weken heeft er onderhoud plaatsgevonden aan het uit twee delen bestaande front van het orgel. Daarbij zijn diverse beschadigingen hersteld, is het bladgoud opnieuw aangebracht en is de naam opnieuw aangebracht in een stijl die is afgestemd op de rest van het front.

Richard en Ron hechten er waarde aan het publiek en in het bijzonder de vaste bezoekers op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Overigens wordt sinds mei 2008 ook regelmatig hun tweede orgel gepresenteerd. Dit orgel heeft de naam “Emerald” meegekregen (naar de wijk in Delfgauw) en is een volwaardig orgeltje met slagwerk in de vorm van een kleine trom, grote trom, bekken en woodblock.

Dit alles is tegen de kast van het orgel gemonteerd waardoor het voor het publiek zichtbaar is. Het orgel bestaat uit een kast met een eikenuitstraling met ingelegde figuren. De planning is in 2009 ook dit orgel van een front te voorzien, op een dusdanige manier dat het orgel zowel met als zonder front gebruikt kan worden.

Beide orgels kunnen voor diverse evenementen geboekt worden. Uiteraard worden daarvoor wel kosten in rekening gebracht. Meer informatie is te vinden op www.caranti.nl en www.handdraaiorgel.nl In bijvoorbeeld de Sinterklaas- en Kerstperiode is er regelmatig sprake van een gekostumeerde orgeldraaier, hetgeen uiteraard ook bij boekingen mogelijk is.

Daar is de orgelman, daar is de orgelman

Met z'n piere piere piere pierement

Daar is de orgelman, daar is de orgelman

Met z'n aria's en deuntjes die iedereen kent

Ieder z'n eigen lied, ieder z’n wens

Vergeet 't centenbakkie niet want ook een orgelman

Is maar een mens, rel de rel del del del

(Wim Sonneveld)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant