Helihaven in Ypenburg toch niet veilig

Actueel 42 keer gelezen

Ypenburg - De tegenstanders van de helihaven in Ypenburg (de vereniging Heliniet) kunnen vooralsnog opgelucht ademhalen. Hoewel de definitieve plannen voor de helihaven nog niet van de baan zijn, hebben de conclusies van het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) de bewoners weer enige hoop gegeven. De bewoners hadden eerder veel kritiek op het externe veiligheidsrapport van de firma Peutz, dat in opdracht van Helinet was opgesteld in verband met het bij de gemeente ingediende voorstel tot de aanleg van een helihaven in Ypenburg.

Het NLR heeft namelijk - net als de bewoners - forse kritiek geuit op het externe veiligheidsrapport van de firma Peutz. De conclusie van het originele rapport van de firma Peutz was dat er geen probleem zou zijn met betrekking tot de veiligheid bij onder meer de nabijgelegen middelbare school en de naschoolse opvang. Dit doordat de zogeheten veiligheidscirkel binnen de helihaven zou vallen.

Naar aanleiding van de beoordeling van het NLR heeft de firma Peutz het rapport flink moeten herzien. Het blijkt nu echter dat deze veiligheidscirkel aan beide zijden circa 1.000 tot 1.250 meter buiten de helihaven valt. De plannen van Helinet voldoen hiermee niet aan de wetgeving.

Om wél te voldoen aan de veiligheidsnormen mag Helinet, volgens het bijgestelde rapport van de firma Peutz, maximaal 6.000 vliegbewegingen per jaar (ongeveer 22 per dag) maken. Dit is bijna een halvering van het oorspronkelijke aantal vliegbewegingen. Helinet heeft in een eerder stadium aangegeven niet akkoord te gaan met (veel) minder vluchten, omdat dit voor hen niet rendabel is. De vereniging Heliniet is benieuwd naar de nieuwe plannen van de gemeente Den Haag (en Helinet).

Bron: Heliniet

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant