Maatjesproject in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 18 keer gelezen

Pijnacker/Zoetermeer - Het maatjesproject van de Stichting Jong Perspectief wil gaan uitbreiden in de regio Pijnacker-Nootdorp en is daarom naarstig op zoek naar vrijwilligers uit deze regio die een kind of jongere een steuntje in de rug willen bieden.

Het maatjesproject van de stichting Jong Perspectief is in september 2005 opgericht in Zoetermeer en heeft sindsdien een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Ongeveer 60 jongeren hebben in deze periode een maatje gekregen die zij gedurende een jaar wekelijks ontmoeten en waarmee ze leuke dingen ondernemen.

Jong Perspectief koppelt volwassen vrijwilligers één op één aan kinderen en jongeren die in hun dagelijks bestaan wel wat extra support kunnen gebruiken. De vrijwilligers zijn geen professionals maar gewone mensen met oog voor de maatschappij om zich heen, die de jongeren op basis van hun eigen levenservaring een steuntje in de rug willen bieden. Dat kan op allerlei manieren: sporten, wandelen, fietsen, samen koken, museumbezoek, een terrasje pakken of lekker uitwaaien op het strand. Het belangrijkste is echter de positieve aandacht voor een kind of jongere en het bieden van een basis voor vertrouwen door met ze mee te voelen en hen te helpen om steviger in het leven te komen staan. Een basis die hard nodig is in onze hectische maatschappij!

De vrijwilligers van Jong Perspectief zijn vogels van diverse pluimage. De minimum leeftijd om vrijwilliger te worden is 18 jaar, een maximum leeftijd is er niet. Op dit moment varieert de leeftijd van de vrijwilligers tussen 20 en 66 jaar. De leeftijd van de kinderen en jongeren varieert tussen 6 en 24 jaar, waarbij de tieners de hoofdmoot vormen.

De vrijwilligers krijgen eerst een gedegen training en worden tijdens het maatjescontact ondersteund door professionals. Ook zijn er regelmatig intervisiebijeenkomsten waar de vrijwilligers elkaar ontmoeten en hun ervaringen kunnen delen. Daarnaast vormt het aanvragen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG) een vast onderdeel van de procedure.

Van tijd tot tijd worden er ook leuke activiteiten met de vrijwilligers en de jongeren gezamenlijk georganiseerd. Zo werd onlangs nog het 2e verjaardagsfeest uitbundig gevierd met een bowlingcompetitie en barbecue. Ook het proefduiken, wat georganiseerd werd door één van de vrijwilligers die tevens duikinstructeur is, werd een spetterend gebeuren waar iedereen met volle teugen van heeft genoten. Er is inmiddels een foto impressie van deze gebeurtenissen op de website van Jong Perspectief gepubliceerd.

Het maatjesproject blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien en is in Zoetermeer zeer succesvol. Steeds vaker komen er ook aanvragen van kinderen uit de regio voor een maatje en daarin zouden wij in de toekomst graag willen voorzien. Om dit te kunnen verwezenlijken zal Jong Perspectief op 9 oktober 2007 van 20.00 – 21.30 uur een presentatie geven over het project in het jeugdhonk van kerkgemeente de Acker aan het Park Berkenoord 2 te Pijnacker.

Tijdens deze presentatie vertellen wij graag meer over de ins- en outs van het project en er is dan ook volop de gelegenheid om vragen stellen over de mogelijkheden van deelname aan het project. Voelt u zich aangesproken en wilt u meer informatie over deelname aan dit project? Kom dan vrijblijvend naar onze informatieavond op 9 oktober. Graag ontvangen wij even een telefoontje of mailtje met uw aanmelding, zodat wij weten op hoeveel mensen wij moeten rekenen i.v.m. de verzorging van koffie en thee. Mocht u op deze avond verhinderd zijn, maar wel interesse hebben voor ons project, neem dan even contact met ons op voor een persoonlijke afspraak bij ons op kantoor in Zoetermeer. U kunt ons iedere werkdag telefonisch bereiken van 9.00-12.00 uur. Ons telefoonnummer is 079-7502233. Daarnaast kunt u een kijkje nemen op onze website www.jongperspectief.nl die een bron van informatie biedt en antwoord geeft op vele vragen. U kunt zich via het aanmeldingsformulier op de website ook rechtsstreeks aanmelden als vrijwilliger.

Uit de krant