Spitsstrook A13 open

Actueel 153 keer gelezen

Regio - Vanaf maandagmiddag 16 april stelt Rijkswaterstaat de spitsstrook op de A13 tussen de aansluiting Berkel en Rodenrijs/Rotterdam Airport en de afrit Delft-Zuid beschikbaar voor het verkeer. Met de spitsstrook krijgt het verkeer richting Den Haag in de spits een vierde rijstrook om de doorstroming te verbeteren.

Verbeteren doorstroming

De spitsstrook op de A13 is aangelegd om de doorstroming met name tijdens de ochtendspits te verbeteren. De verkeersdruk op dit traject is in de ochtendspits erg hoog, waardoor het invoegend verkeer dat vanaf de Doenkade bij de aansluiting Berkel en Rodenrijs/Rotterdam-Airport de A13 opgaat, filevorming veroorzaakt. Door het verbeteren van de doorstroming wordt het terugslaan van files naar het knooppunt Kleinpolderplein en de A20 verminderd.

De spitsstrook is open op drukke momenten, dus met name in de spits.

Werking spitsstrook

De spitsstrook op de A13 is 6 kilometer lang en bevindt zich aan de rechterkant van de weg op de vluchtstrook. Groene pijlen op de matrixborden boven de weg en borden langs de kant van de weg geven aan dat de spitsstrook open is. Er is dan geen vluchtstrook beschikbaar. Pechhavens naast de spitsstrook zijn er voor pech- of noodgevallen. Voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten zijn er doorsteken gemaakt vanaf de naastgelegen Rijksstraatweg naar de A13. Is de spitsstrook gesloten, dan geeft het matrixbord boven deze rijstrook een rood kruis aan. De strook is dan uitsluitend in gebruik als vluchtstrook.

Werkzaamheden

De werkzaamheden voor de spitsstrook op de A13 zijn in 2006 gestart. In juli van dat jaar zijn grootschalige werkzaamheden uitgevoerd. Naast het aanleggen van de spitsstrook is onder meer het asfalt vervangen en de verlichting vernieuwd. Eind 2006 en in het eerste kwartaal van 2007 is nog gewerkt aan het vernieuwen van de elektronica.

Spoedwet wegverbreding

De spitsstrook op de A13 maakt onderdeel uit van een pakket van maatregelen om de files in Nederland aan te pakken en ergernissen van weggebruikers te verminderen. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft daarvoor de Spoedwet wegverbreding opgesteld, die in 2003 in werking is getreden. Met deze wet is het mogelijk een aantal knelpunten uit de File Top 50 versneld aan te pakken. Het gaat om relatief eenvoudige ingrepen die snel effect hebben. In 2006 zijn in Zuid-Holland ook op de A20 en op de A27 spitsstroken in gebruik genomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant