Dirk Gravesteijn bij een van de sloten in Oude Leede die door de riooloverstort vervuild waren geraakt.
Dirk Gravesteijn bij een van de sloten in Oude Leede die door de riooloverstort vervuild waren geraakt.

Milieurampje in Oude Leede: sloten grijs en dood door riooloverstort

Actueel 2.724 keer gelezen

Pijnacker - Biologisch veehouder Dirk Gravesteijn uit Oude Leede is zeer ontstemd over wat hij noemt ‘een milieurampje’ dat zich al een paar weken voltrekt in Oude Leede.

Het hoofdgemaal van de persriolering stortte rond het Paasweekend voor de tweede keer in drie weken dagenlang over, aldus Gravesteijn. “De eerste keer heeft het ook een dag of vier geduurd. Nu zag mijn zoon het weer gebeuren. Dat was zondag, Eerste Paasdag. De gemeente is langs geweest maar kon het euvel blijkbaar niet verhelpen. Het resultaat is: kilometers grijze sloten in de polder Oude Leede. Sloten die voorlopig zo dood als een pier zijn.” De veehouder vindt het een zeer slechte zaak dat een storing van een riool zo lang voortduurt dat er in de polder ernstige vervuiling ontstaat. “Of de storing had snel moeten worden verholpen of de gemeente had een zuigwagen moeten inzetten om te voorkomen dat vervuild rioolwater zich via de sloten kan verspreiden.”

“Toevallig hebben wij zelf vorige maand controle gehad van de Omgevingsdienst Haaglanden, de ODH. Alles was in orde behalve twee kruiwagens mest en stro, dat bij elkaar was geveegd boven een putje met afvoer naar de mestput. Dit mocht niet meer gebeuren van de controledienst, want er was geen vloeistofdichte vloer rond het putje, maar een vloer met klinkers. Ik snap dat wij dat op orde moeten brengen maar het contrast met de milieuvervuiling door de rioolstoring is groot. Ik schat dat er zeker driehonderd personen en bedrijven op het gemaal aangesloten zijn. Wat die produceren met elkaar, loopt nu allemaal de sloten in al dagen lang”, aldus Dirk Gravesteijn.

Dat was het verhaal van Dirk Gravesteijn op Tweede Paasdag. Dinsdag werd hem meer duidelijk. “Ik had de storing moeten melden via het algemene storingsnummer van de gemeente, terwijl ik op zoek was naar een speciaal storingsnummer van de riolering. Maar mijn melding via het Hoogheemraadschap Delfland was binnen een uur binnengekomen bij de gemeente. Het probleem zit dus niet in de melding, maar in het opschalen van het actieniveau. Er blijkt namelijk een chronisch probleem te zijn, kreeg ik dinsdag van de gemeente te horen. Een van rioolaansluitingen - waarschijnlijk een bedrijf - schijnt veel slib mee te lozen met het rioolwater. Daardoor moet de put wekelijks worden gereinigd en ontstaat telkens het overstortprobleem. Ze zeggen op zoek te zijn naar de verantwoordelijke aansluiting.”

Wat volgens Dirk Gravesteijn gewoon overeind blijft is, dat men dus twee keer in drie weken tijd in het weekend ter plekke is geweest en het rioolwater gewoon heeft laten doorlopen de sloot in. “Ongeacht het chronische karakter en het achterliggende probleem – een overdaad aan slib - hadden ze bij constatering een zuigwagen moeten inzetten om de boel af te vangen. Nu heeft een monteur dus gewoon geconstateerd dat het weer eens zo ver was, maar volgde er geen actie. Dus nu hebben we een milieuprobleem met grijze sloten door laks optreden van de gemeente en een bedrijf dat alles veroorzaakt, bewust of onbewust?”

Reactie gemeente
De gemeente laat desgevraagd het volgende weten: “Wij zijn nagegaan wanneer de melding bij ons binnenkwam en hoe laat wij ter plekke waren. Dat was binnen 45 minuten. Afgelopen vrijdagavond 7 april waren wij ter plekke en het bedrijf, dat we daarvoor hebben gecontracteerd, verhielp de storing. Zondagmiddag kwam er weer een storingsmelding binnen. De aannemer verhielp de storing opnieuw. Helaas werd zondagmiddag niet goed ingeschat dat men een zuigwagen had moeten inzetten. Het opruimen en doorspoelen is intussen opgepakt.

Er blijkt veel te veel slib te zitten in de drukriolering en dus ook in het gemaal. De pompen kunnen zoveel slib niet verwerken en de persleidingen raken verstopt. Om deze reden wordt het gemaal vanaf nu preventief wekelijks gereinigd en wordt de persleiding regelmatig doorgespoten. Om te achterhalen waar het slib vandaan komt, gaat de regionale milieudienst onderzoek doen. Daarnaast lijkt er te veel aanbod van hemelwater. Daarom vragen we inwoners de hemelwaterafvoer af te koppelen van de riolering.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant