Hendrik van der Sande (76) uit Nootdorp is al tien jaar met pensioen, maar repareert sinds enkele weken paardenzadels bij een manege. Hij werd als eerste inwoner opgeroepen voor de maatschappelijke dienstplicht.
Hendrik van der Sande (76) uit Nootdorp is al tien jaar met pensioen, maar repareert sinds enkele weken paardenzadels bij een manege. Hij werd als eerste inwoner opgeroepen voor de maatschappelijke dienstplicht.

Maatschappelijke dienstplicht voor senioren

Actueel 2.977 keer gelezen

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat vandaag op maar liefst drie locaties met een informatiekraam in Pijnacker-Nootdorp. Vanaf volgende maand geldt voor inwoners uit onze gemeente, die in of ná 2012 de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, een zogenoemde maatschappelijke dienstplicht.

De maatschappelijke dienstplicht wordt als pilot, ofwel experiment, uitgerold in Pijnacker-Nootdorp. Het ministerie heeft voor onze gemeente gekozen, omdat er al jaren een groot tekort is aan vrijwilligers. “Enerzijds hebben organisaties veel vacatures openstaan voor vrijwilligers, aan de andere kant zien wij een groei van het aantal pensionarissen. Het gaat veelal om mensen die nog hartstikke fit zijn en vol in het leven staan, maar zich na hun pensioen niet meer actief inzetten voor de samenleving. Zeg nu zelf, als je in staat bent om zes weken met de caravan naar Frankrijk te gaan, dan kun je ook best een dag per week een kantinedienst draaien, het wijkpark schoffelen of bijles geven?”, zegt een woordvoerster van het ministerie. 

Verplicht?
De grote vraag is natuurlijk in hoeverre het verplicht is. “De naam zegt het al, dienstplicht, dus ja het is verplicht”, vervolgt de woordvoerster. “Maar we gaan natuurlijk eerst heel goed met inwoners in gesprek. Daarom vinden we het ook belangrijk om zaterdag in alle drie de dorpskernen aanwezig te zijn. Wat vind je leuk? Waar liggen je interesses? Heb je bijvoorbeeld altijd in de zorg gewerkt, dan kun je een aantal uurtjes aan de slag bij een kinderdagverblijf of zorginstelling. Maar heb je een achtergrond in bijvoorbeeld de bouw, dan kun je insectenhotels timmeren of achterstallig onderhoud aanpakken bij sportkantines. Er is voor iedereen iets te doen!” Heb je in of ná 2012 de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Dan kun je vanaf zaterdag een brief verwachten met daarin alle informatie over de pilot. “Er zit ook een mooie folder bij met een lijst van alle projecten waarmee de maatschappelijke dienstplicht kan worden vervuld. Het is in eerste instantie de bedoeling dat er minimaal vier uur per week een invulling wordt gegeven aan de dienstplicht. Uiteraard is ook een uitbreiding van het aantal uren mogelijk, maar dat is geheel vrijblijvend”, aldus de woordvoerster. Het is overigens mogelijk om bezwaar te maken, maar alleen met een zeer goede reden.

Informatiekraampjes
De informatiekraampjes zijn zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur te vinden in Pijnacker (op het Raadhuisplein), in Nootdorp (ter hoogte van de Jumbo op het Paradeplein) en in Delfgauw (voor de ingang van het winkelcentrum).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant