Ben, een van de twee initiatiefnemers, wil de overlast van jongeren ombuigen naar iets positiefs. Hij wil met ouders, de jongeren zelf en wijkbewoners kijken naar mogelijkheden voor een buurthuis in Emerald.
Ben, een van de twee initiatiefnemers, wil de overlast van jongeren ombuigen naar iets positiefs. Hij wil met ouders, de jongeren zelf en wijkbewoners kijken naar mogelijkheden voor een buurthuis in Emerald.

Op de bres voor jongeren uit Delfgauw

Actueel 2.344 keer gelezen

Jongeren uit Delfgauw verdienen een eigen plek, zoals een buurthuis. Dat vinden Ben Herman en Frans Pieter, allebei bewoners van het woon-zorgcomplex in de wijk Emerald. Om dit te bewerkstelligen bereiden ze samen een burgerinitiatief voor. Komende donderdag presenteren ze de plannen alvast aan de wijkbewoners.

Ben (71) is woordvoerder van het lokale initiatief. De gepensioneerde buschauffeur woont inmiddels een jaar met veel plezier in de wijk. “Maar we moeten ook niet wegkijken voor problemen die er zijn”, begint hij zijn verhaal. 

“Er is jarenlang overlast geweest van jongeren in de wijk. Ze stonden dan vaak tot laat onder een afdakje onder het woon-zorgcomplex, er was geluidsoverlast en er werd regelmatig rommel achtergelaten. Niet alleen bewoners voelden zich onveilig, maar ook de medewerkers van de thuiszorg.”

Toen de jaarwisseling naderde, hebben we contact opgenomen met burgemeester Björn Lugthart van Pijnacker-Nootdorp. Ben is vol lof over het kordate optreden van de burgemeester. “We zijn meteen uitgenodigd voor een gesprek. Hij nam het zeer serieus. Sindsdien is er eigenlijk helemaal geen overlast meer geweest en hangen er geen jongeren meer bij het complex. Het was opgelost!”

“Althans, dat dacht ik”, vervolgt Ben zijn verhaal. Tijdens een bewonersbijeenkomst deed een bezorgde moeder haar verhaal. “Ze vertelde dat haar zoon nu overal en nergens door de wijk zwerft met zijn vrienden. Ze moeten om de haverklap hun identiteitspapieren laten zien en worden constant opgejaagd door de politie. Ze wilde graag in contact komen met de melders van overlast. Ik ben toen opgestaan en ben het gesprek aangegaan.”

Tijdens dat gesprek is Ben erachter gekomen dat er grote behoefte is aan een eigen plek, een gezellig onderkomen, een ouderwets buurthuis. “Dat is destijds allemaal wegbezuinigd”, weet hij. “Een slechte zaak!”

De groep die wordt weggezet als overlastgevers, zijn volgens Ben ‘veelal heel sympathieke jongens en meiden die zelf niet eens doorhebben dat ze zorgen voor geluidsoverlast en dergelijke.’ Ze zijn beland in een kat en muisspelletje met de politie. “Ze lopen doelloos van de skatebaan naar het winkelcentrum en worden overal weggestuurd.”

Samen met zijn compagnon Frans Pieter is hij al maanden in de weer om een burgerinitiatief voor te bereiden. “Frans en ik hebben dezelfde ideeën. Wij zijn van mening dat er sowieso een vaste plek moet komen, maar ook activiteiten geboden moeten worden.”

Ze roemen het werk van de Border in de wijk Tanthof in buurgemeente Delft. Het jongerenwerk wordt daar uitgevoerd door Stichting Welbevinden. “Het is een succesvolle samenwerking tussen buurtbewoners die tevens ook als vrijwilligers actief zijn, professionele krachten en de jongeren zelf. Er zijn tal van activiteiten; darten, poolbiljarten, maar ook meiden die rondom de feestdagen kerst- en paasstukjes gaan maken. Waarom kan dat hier niet?”, vraagt hij zich hardop af.

Een voorstel voor een samenwerking met bijvoorbeeld deze organisatie, maar ook de wensen van ouders, jongeren zelf, wijkbewoners en natuurlijk het financiële plaatje komen in het burgerinitiatief te staan. “We moeten niet tegen elkaar, maar met elkaar dit aanpakken”, zegt hij. “Ik denk dat de kosten voor een buurthuis uiteindelijk goedkoper zijn dan jarenlange handhaving. En vergeet ook niet hoe vatbaar jongeren zijn als ze op straat hangen. Kijk maar naar de hele toestand in het winkelcentrum van Nootdorp! Dat kun je allemaal voorkomen door nú een veilige thuishaven te creëren.”

Donderdagavond 30 maart tussen 19.00 en 21.00 uur is er een ‘Idee Café’ in de Kiezel (Laan der Zeven Linden 175) waar Ben en Frans de plannen presenteren. Nog voor de zomer wil het tweetal dezelfde presentatie aan de gemeenteraad geven. Ze hopen dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp de plannen en huisvesting financieel wil ondersteunen. “Met een ‘nee’ gaan wij sowieso niet akkoord”, zegt Ben strijdbaar. “Dan gaan we andere fondsen aanboren!”

Uit de krant