Aan historische momenten bij DSVP geen gebrek. Schrijft men zaterdag wederom geschiedenis of gaan de buren er met de winst vandoor?
Aan historische momenten bij DSVP geen gebrek. Schrijft men zaterdag wederom geschiedenis of gaan de buren er met de winst vandoor?

Historische eerste competitiewedstrijd tussen DSVP en Oliveo

Actueel 3.749 keer gelezen

Wat in Spakenburg en Katwijk al bijna een eeuw lang heel normaal is, dat is voor Pijnacker-Nootdorp uniek: Oliveo en DSVP bestaan al sinds 1930 en 1948, maar spelen aanstaande zaterdag voor het eerst in de historie tegen elkaar een competitiewedstrijd.

Dat is mogelijk gemaakt doordat Oliveo een paar jaar geleden van de zondag naar de zaterdag is verhuisd. Wat velen hoopten, gebeurde: de Pijnackerse voetbalverenigingen werden na het kampioenschap van Oliveo vorig seizoen ingedeeld in dezelfde 3e klasse-poule.

En nog mooier: ze doen het allebei ontzettend goed in die poule. Oliveo staat bovenaan en DSVP volgt op korte afstand. Dat zorgt ervoor dat de wedstrijd van komende zaterdag 28 januari niet alleen een dorpsderby is maar ook een topper.

Het wordt een happening en een mooie strijd tussen het iets meer ervaren Oliveo en het nog heel jeugdige DSVP dat verrassend goed meedraait. In de voorbereiding won Oliveo tijdens het dorpentoernooi nog redelijk ruim, maar zo eenvoudig zal het deze keer niet zijn voor de formatie van de nieuwe trainer Willem van der Smit die bij DSVP jeugdcoördinator is geweest en vanuit die functie destijds de huidige DSVP-trainer Alex van der Harst moest aansturen. Een van de vragen aan Willem is, op verzoek van Alex: is dat gelukt? Willem geeft zelf het antwoord!

De beide voorzitters en de beide trainers beschouwen voor. Algemene informatie: de wedstrijd wordt gespeeld bij DSVP op het nieuwe hoofdveld en de derde helft is bij DSVP, met alles erop en eraan, zoals muziek, een hapje en een drankje en veel gezelligheid. Het moet een feest worden zaterdag, daar is iedereen het over eens.

Netten moeten niet gespannen hoeven worden zoals bij Feyenoord tegen Ajax. De burgemeester en de wethouder sportzaken – toevallig een Oliveoman – komen gezellig kijken, zonder dat er noodverordeningen aan te pas hoeven te komen.
De gemene deler van de twee voorzitters en de twee trainers is: strijd en spektakel op en naast het veld graag, maar wel op basis van wederzijds sportief respect!


De ervaren DSVP-voorzitter Peter de Jong (linksboven) neemt soms iets gas terug en laat een enkele keer de verjaardag van een kleinkind voorgaan boven het bijwonen van ‘een hele wedstrijd’ maar komende zaterdag is hij er van ver voor het begin tot ver na afloop bij. Peter vindt het geweldig dat de eerste echte competitiewedstrijd tussen Oliveo en DSVP zo leeft bij beide verenigingen. Peter is er van overtuigd dat het een prachtige dag wordt voor iedereen.

“Natuurlijk hoop ik dat DSVP wint, maar als Oliveo wint dan zal ik mijn collega Ronald Laarhoven en alle Oliveanen van harte feliciteren met de overwinning. En vervolgens gaan we in de kantine een geweldig feest vieren met z’n allen.”

Zo ver is het zeker nog niet. DSVP heeft een jong team met twee ervaren krachten erbij, keeper Björn Benard, die terug is tussen de Pijnackerse palen, en aanvoerder Franco van Rheenen, de man wiens portret het hele dorp doorging omdat hij een van de gezichten was van de rotonde-oogcontactactie van de gemeente.

DSVP heeft een team met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar met daarbij diverse tieners van tussen de zeventien en de negentien die het uitstekend doen. Niet iedereen had verwacht dat DSVP zich dit seizoen in de top zou nestelen.

“Het team is steeds beter gaan spelen, dus hoe het gaat aflopen zaterdag is lastig te voorspellen. DSVP is alles behalve kansloos. Hoe dan ook hoop ik op een prachtige wedstrijd met een mooie ambiance. Heel veel betrokkenen kennen elkaar door en door, zoals ook de trainers. Willem van der Smit heeft bij ons gewerkt en ik mag Willem heel graag. Willem en onze trainer Alex van der Harst hebben nog samengewerkt, waardoor onze jeugd nu zo goed is. Dat zijn toch allemaal prachtige ingrediënten voor wat een heerlijke voetbalmaaltijd moet gaan worden. Het leeft enorm en ik verwacht zaterdag heel veel mensen langs de lijn!”


Ronald Laarhoven (foto) is nog niet zo lang voorzitter van Oliveo – zeker als je het vergelijkt met het eeuwige dienstverband van Peter de Jong – maar hij voelt zich helemaal thuis in zijn functie.

Ronald begon in een wat lastige periode, namelijk de tijd dat corona nog volop onze agenda bepaalde. Intussen kan iedereen weer vrij bewegen en Ronald ziet dat dit een positieve weerslag heeft op de club. “Ik zie dat veel nieuwe mensen vrijwilligerstaken op zich willen nemen en dat ook meer vrouwen actief worden binnen de club. Er heerst positieve energie en het is ook heel positief dat de ledenaantallen van de sportverenigingen op peil gebleven zijn tijdens corona. Bij DSVP maar zeker ook bij onze eigen club. Zeker nu we bijna allemaal op zaterdag zijn gaan voetballen, noopt ons dat ook tot goede samenwerking richting de gemeente over de veldencapaciteit en dat soort zaken. Gelukkig trekken we met DSVP daarbij heel goed samen op. De contacten zijn heel goed en dat zal na zaterdag wat mij betreft niet anders zijn.” Ook Ronald Laarhoven kijkt uit naar de happening van zaterdag die ook wat hem betreft één groot feest moet worden, op het veld van DSVP en na afloop in de kantine van DSVP. “In mei speelt Oliveo thuis en dan doen we het nog een keer dunnetjes over”, aldus Ronald.

Het zou zo maar kunnen dat de wedstrijd qua ranglijst dan nog spannender is dan die van zaterdag. Als DSVP zo goed blijft presteren en Oliveo ook punten blijft pakken, is het straks zelfs nog de kampioenswedstrijd. Zo ver is het nog lang niet, vindt ook Ronald Laarhoven. “Oliveo staat bovenaan en DSVP doet het ook verrassend goed. Dat maakt de wedstrijd van zaterdag alleen maar interessanter. Natuurlijk hoop ik dat Oliveo wint maar ik hoop vooral op een groot gezellig voetbalfeest voor en met alle betrokkenen van beide clubs.”

Trainers blikken vooruit
Alex van der Harst zit in zijn eerste jaar als hoofdtrainer van DSVP en Willem van der Smit is bij Oliveo aan zijn eerste jaar bezig. Beide trainers voelen zich in hun functie als vissen in het water. ‘Vissen’ die elkaar heel goed kennen, omdat ze nota bene bij DSVP nauw hebben samengewerkt.

Oliveoman Willem van der Smit (41) was jeugdcoördinator bij DSVP en stuurde daarbij onder meer jeugdtrainer Alex van der Harst aan. “Vraag maar aan Willem of dat gelukt is”, zegt Alex aan de telefoon.

Het antwoord van Willem: “Natuurlijk is dat gelukt. Kijk maar eens hoe veel goede jeugdspelers er op dit moment in de selectie van DSVP rondlopen. Voor sommige mensen is het misschien een verrassing dat het jonge DSVP het zo goed doet. Voor mij geldt dat niet. Ik ken al die gasten die nu doorgestroomd zijn en wist dat ze goed zijn.”

Grote onbekende
Het is grappig dat Alex van der Harst zegt dat DSVP ook voor Oliveo op dit moment ‘een grote onbekende’ is en dat Willem het daar helemaal niet mee eens is. “Ik ken de spelers, weet wat ze kunnen en hoe ze spelen, inclusief de formatie waarin ze zaterdag waarschijnlijk gaan spelen. In welke opstelling en met welk systeem ze ook aantreden; we zijn erop voorbereid”, aldus Willem die de competitieconfrontatie met DSVP supergaaf vindt.

Willem kan als geen ander beoordelen wat het verschil is tussen de beide clubs. Hij zegt: “Er is nauwelijks verschil. Alle verenigingen waar we dit jaar tegen spelen zijn anders dan Oliveo en DSVP, maar Oliveo en DSVP zijn qua cultuur voor mij exact hetzelfde. Dus wat dat betreft zouden ze zo kunnen samengaan, maar dan missen we wel een mooie dorpsderby!”
Willem is niet verbaasd over DSVP en zijn collega Alex van der Harst ook niet. Hij kende en kent de jonge talenten van zijn club nog beter dan Willem en als het aan hem gelegen had dan zou hij al eerder het eerste team van DSVP hebben verjongd. Vier jaar was hij assistent van Dennis van der Steen en nu zwaait hij zelf de scepter. Zijn boodschap aan zijn spelers is ontwapenend eenvoudig: voetbal vrij, bouw op, durf risico’s te nemen en maak vooral fouten, want als je die niet maakt, dan speel je te veel op safe. En dan kun je beter naast mij op de bank komen zitten.

Alex van der Harst, vijftig jaar jong en voormalig betaald voetballer bij Sparta, wil dat zijn spelers niet verkrampt de derby aangaan maar volledig vrij en onbelast. Oliveo heeft wat meer ervaring dan DSVP maar DSVP komt er steeds meer aan en is er volgens Alex helemaal klaar voor. “Die wedstrijd leeft zo enorm, ook bij de spelers, dat ik ze zaterdag duidelijk moest maken dat er eerst nog een wedstrijd tegen Maense gespeeld moest worden. Gelukkig wonnen we. Zaterdag gaan we ook voor de zege. Het wordt hoe dan ook een prachtige happening.” Daar is Willem van der Smit ook van overtuigd. Willem voorspelt een 1-2 zege voor Oliveo!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant