Rob van der Welle van ChristenUnie-SGP en Monique de Veld-van Hassel van het CDA maken zich hard voor de komst van het hospice.
Rob van der Welle van ChristenUnie-SGP en Monique de Veld-van Hassel van het CDA maken zich hard voor de komst van het hospice.

Toch weer een beetje hoop voor realisatie hospice in de gemeente

Actueel 2.183 keer gelezen

Er is weer hoop op de realisatie van een hospice in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Er wordt nader onderzocht op welke wijze er wél een hospice van de grond kan komen in de gemeente. De gemeente ondersteunt Stichting Hospice Koningshove hierbij. Het college heeft namelijk toegezegd de mogelijkheden voor de aankoop of huur van een reeds bestaand gebouw te onderzoeken. Hiermee komt het hospice weer een stapje dichterbij. 

Het hospice is een initiatief van enkele inwoners van de gemeente, die zich hebben verenigd in de Stichting Hospice Koningshove. In november 2020 heeft het college besloten het onderzoek naar de haalbaarheid van de vestiging van een hospice bij de Klavertje Drie-locatie te steunen en waar mogelijk te faciliteren.

Gemeentegarantie
Naar aanleiding van dit besluit hebben er verschillende gesprekken plaatsgevonden over het ontwikkelen, exploiteren en realiseren van een hospice in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zo was er al een schetsplan gemaakt van het te realiseren gebouw. Om een hospice te kunnen realiseren is er voor de stichting, naast verschillende toezeggingen van sponsoren, een gemeentegarantie nodig. Gemeentegarantie houdt in dat de gemeente garant staat voor het afbetalen van de lening die de Stichting Koningshove bij een bank aangaat, mocht het mis gaan.

De middelen bij elkaar krijgen bleek een moeilijke klus voor de stichting. Later bleek dat de gemeentegarantie niet kan worden toegekend, omdat niet wordt voldaan aan de daarvoor geldende voorwaarden in de verordening. In de verordening van de gemeente staat dat de aanvrager van de gemeentegarantie 20 procent eigen vermogen moet hebben van de totale exploitatiesom.

Behoefte
Toch deed de Stichting Hospice Koningshove een poging om de gemeente te overtuigen. Volgens de stichting is er onder de inwoners van de gemeente een grote behoefte aan een hospice en wordt het initiatief van de stichting breed gedragen. De vergrijzing in de gemeente zorgt ervoor dat er behoefte is aan een eigen hospice waar mensen de laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen.

Het is de bedoeling dat Hospice Koningshove mensen die in de laatste fase van hun leven niet thuis kunnen worden verzorgd, deze mensen de mogelijkheid biedt om te sterven in een warme, huiselijke omgeving. Koningshove is geen ziekenhuis, maar een laatste ‘thuis’ waar gasten met familie of vrienden een waardevolle tijd met elkaar kunnen doorbrengen onder begeleiding van de eigen huisarts van de patiënt. Voorheen deed men een beroep op het hospice in Delft. De Delftse huisartsen hebben toen een beroep gedaan op de lokale Lionsclub om te onderzoeken of de gemeente een eigen voorziening zou willen en kunnen realiseren. 

Stap dichterbij
Het plan wordt alom breed gedragen en lijkt met de toezegging van het college een stap dichterbij te komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant